Svea hovrätts dom mot den s.k Kulturprofilen

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Svea hovrätts fällande dom mot den s.k kulturprofilen i veckan innebar att rättvisan har segrat. Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckliga ord. Åklagaren Christina Voigt och jag gjorde ett bra arbete tillsammans och jag känner mig väldigt nöjd.

 

Att min klient får  upprättelse innebär också att min klient äntligen kan gå vidare i livet. Målsäganden har varit rädd i många år, utan DN-intervjun och metoo-uppropen kanske hon aldrig vågat polisanmäla den s.k kulturprofilen, detta med tanke på den offentliga person han är och den makt han besitter.

 

Domen är inte bara viktig för min klient. I dag är jag övertygad om att många kvinnor känner upprättelse, rättvisa och en tro på rättsväsendet.

Det är nödvändigt för att våga anmäla brott och medverka i en rättslig process. Skuld, skam och tystnad skall ingen utsatt kvinna behöva uppleva. I stället skall fokus ligga på förövaren.

 

Domen visar att allas likhet inför lagen råder och att gamla brott som polisanmäls kan leda  till fällande dom.  Kulturprofilen har inte särbehandlats. Han har häktats, förts in och ut i rättssalen med handfängsel på av  säkerhetsskäl och han har nu också dömts av två instanser. Domen är både rättvis och modern.

 

Elisabeth Massi Fritz