Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Advokat Elisabeth Massi Fritz ”Fullständigt oacceptabelt”, Lotta misshandlad till döds

Rörlig media Expressen

Elisabeth Massi Fritz kritisk till hanteringen

Lotta misshandlades till döds av Martin Jonsson, 33, som hon haft en kortare relation med. Bara två veckor före dådet anhölls han misstänkt för grov kvinnofridskränkning, men åtalet lades ned.

– Det här är fullständigt oacceptabelt, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz som är specialiserad på brottsoffer.

I helgen misshandlades Lotta, 41, till döds av Martin Jonsson, 33, som bröt sig in i hennes bostad. Hon hamnade i koma med livsuppehållande åtgärder, men skadorna var så svåra att hennes liv inte gick att rädda.

Enligt uppgifter till Expressen ska han ha varit vansinnig för att Lotta inte ville träffa honom efter att de haft en kort relation. Den 33-årige mannen har häktats misstänkt för mordet men anhölls redan för två veckor sedan misstänkt för grov kvinnofrisskänkning. Åtalat lades ned eftersom målsägande, alltså Lotta, inte ville medverka.

Brottsofferexpert kritisk till hanteringen

Advokaten Elisabeth Massi Fritz som är specialiserad på brottsoffer är kritisk till hanteringen av Lottas fall och poängterar att den misstänka mannen är dömd sedan tidigare för liknande brottslighet.

Hon säger att hotbilden mot Lotta varit känd och att det borde ha gjorts en hotbildsbedömning där hon skulle ha beviljats skydd eller annan hjälp.

– Att nonchalera detta är vanligt förekommande och att inte ta kvinnor som blir hotade på allvar är riktigt illa, säger Elisabeth Massi Fritz.

”Åklagaren ska inte backa”

En anhörig har berättat att Lotta var livrädd för Martin Jonsson och inte ville ha med honom att göra, och hans förföljelser beskrivs som rena terrorn.

– Att kvinnan inte vill medverka på grund av rädsla för just den här mannen visar på ett stort behov av hjälp. Då ska inte åklagaren backa utan snarare se till att vidta åtgärder. Det här är fullständigt oacceptabelt, säger Elisabeth Massi Fritz.

Vanligt att mordoffer hotas

När Elisabeth Massi Fritz ser tillbaka på de mordåtal hon själv hanterat genom åren kan hon konstatera att alla offer blivit hotade innan de mördades.

Sjukhuspersonal och anhöriga vittnar om att misshandeln av Lotta var fruktansvärd med ursinnigt våld mot huvud och ansikte.

– Om hot tas på allvar första gången i stället för en axelryckning, och tvångsåtgärder vidtas mot förövaren hade Lotta inte varit död i dag, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hon menar att åklagarens arbete i ärendet måste granskas och att det låter mycket allvarligt att man lagt ned förundersökningen då brotten mannen var misstänkta för hör under allmänt åtal. Hon säger att åklagare har en plikt att åtala om det finns bevis och att de exempelvis kan säkras genom att spela in polisförhör.

– Vilket man gör många gånger, det borde vara en regel i alla mål där det exempelvis finns rädda målsäganden. Självklart även för en åklagare kan man tycka, säger Elisabeth Massi Fritz.

Kräver att hoten prioriteras

Elisabeth Massi Fritz säger avslutningsvis att det är dags att lägga fokus på mäns våld mot kvinnor och ge dessa mål högsta prioritet.

En anhörig beskriver Lotta som en person som var väldigt mån om alla och var väldigt godhjärtad. Personen berättar om oron för henne och att det fruktansvärda nu hänt.

– Lotta var världens snällaste, det finns så mycket att säga. Att hon fick leva som hon gjorde den sista tiden känns… Det känns helt fruktansvärt, säger en anhörig.

Towe Boström
towe.bostrom@expressen.se