Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Advokaten sågar Bråvalla

Publicerat nt.se

Elisabeth Massi Fritz är känd brottmålsadvokat och företräder ofta kvinnor som utsatts för våld och våldtäkt. Nu riktar hon hård kritik mot både Bråvallas arrangörer och polisen

– Det spelar ingen roll hur många armband polisen har delat ut, säger hon.

Både polisen och arrangören talade om ökad säkerhet inför årets Bråvalla Festival. Men åtgärderna man vidtog var långt ifrån tillräckliga, enligt brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz.

– Nej, polisen gör inte tillräckligt för att stoppa förövarna. Det krävs andra prioriteringar och tuffare tag mot förövarna. Det krävs fler poliser och kameraövervakning, ordningsvakter samt även frivilliga som hjälper till. Polisen som har ansvaret för Bråvalla borde känna skuld och ett större ansvar över situationen som har varit. Oacceptabelt, säger hon och fortsätter:

– Ingen flicka eller kvinna, för det är de i majoritet, ska behöva utsättas för dessa kränkande brott.

Armband räcker inte

5 000 armband med texten ”tafsa inte” har delats ut under årets festival, något som både uppmärksammats och kritiserats.

Michael Lindquist, stabschef i polisens kommendering, uttryckte på söndagen en förhoppning att benägenheten att anmäla våldtäkter och sexuella ofredanden ökat och att mörkertalen minskar. Men Elisabeth Massi Fritz säger att många låter bli att anmäla.

– Det är ett totalt misslyckande från polisens sida att det har varit så många anmälda brott. Det är allvarliga brott som vi dessutom har kunskap om äger rum varje år. Jag är övertygad om att alla brottsoffer som har utsatts ännu inte har polisanmält då jag själv har blivit kontaktad av unga och deras föräldrar för rådgivning under Bråvallafestivalen.

Fler förslag på åtgärder

Ökad övervakning av festivalområden är ett av hennes förslag på nya åtgärder för att minska brotten.

– Festivalerna och konsertplatserna samt andra platser i området måste belysas bättre samt kameraövervakas med inspelning så att alla förövare kan identifieras och gripas. Det är stötande att tillstånd i flera fall ej beviljas. I många av mina brottmål har just kameraövervakning varit avgörande för att identifiera förövaren och även styrka brott som ofta förnekas. Gör vi inget mer så signalerar vi att det är fritt fram att begå dessa brott, ingen blir ändå dömd, och då spelar det ingen roll hur många armband polisen har delat ut, säger hon och tillägger:

– Vi måste också ha strängare straff för dessa brott. I dag är det stötande låga.

Fredrik Nygren