Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Advokat Charlotte Nordström Expressen, Bunkerläkaren kan få ett hårdare straff

Rörlig media Expressen

 

När läkaren Martin Trenneborgs, 38, försök att hitta kärleken gång på gång misslyckades bestämde han sig för att kidnappa en kvinna och hålla henne inspärrad i sin specialbyggda bunker.

Under måndagen inleds förhandlingarna i hovrätten. Åklagaren vill att läkaren döms till ett ännu strängare fängelsestraff – försvaret vill se en mildare påföljd.

– Vårt yrkande är att min klient ska dömas för olaga frihetsberövande och att fängelsestraffet ska kortas, säger läkarens advokat Mari Schaub.

Utåt sett var hans liv i det närmaste perfekt.

Han gick ut gymnasiet med toppbetyg, gjorde värnplikten som elitsoldat och blev fjälljägare och avslutade sin utbildning på Karolinska institutet som läkare.

Men Martin Trenneborg saknade en sak: Någon att dela sitt liv med.

Efter flera förhållanden som slutat med uppbrott valde han att flytta till en enslig gård i Skåne. Där började han bygga på ett magasin med ett skyddsrum.

Men hösten 2014 kom Martin Trenneborg i stället på idén att använda den hemliga bunkern för att hålla en kvinna inspärrad.

Han började finslipa på sin plan.

Testa läkemedel att använda i mat och dryck för att på lindrigast möjligt sätt få offret att somna. Metoden han fastnade för blev chockladdoppade jordgubbar preparerade med sömnmedel.

Provade metoden i Norge

I Oslo genomförde också Martin Trenneborg en ”generalrepetition” mot en kvinna, men avbröt vid jordgubbarna.

I september i fjol satte han planen i verket.

Martin Trenneborg kom i kontakt med kvinnan via nätet. Två dagar innan kidnappningen träffades de i hennes lägenhet i centrala Stockholm och hade sex.

Kvinnan har själv berättat att läkaren gjorde ett gott intryck. De bestämde sig för att träffas igen redan lördagen därpå.

När läkaren dök upp den kvällen hade han med sig champagne och jordgubbar. Kvinnan kommer ihåg hur hon åt av jordgubbarna. Därefter är allt svart.

– När jag vaknade så hade jag två kanyler i ena armen som jag ryckte av. Han satt på stolen bredvid mig. Det kändes overkligt och jag intalade mig att det inte kunde vara på riktigt, har kvinnan berättat i polisförhör.

Gick till attack mot kidnapparen

Hon säger vidare att läkaren förklarade för henne att han kidnappat henne och tänkte hålla henne inspärrad i ett par år.

– Jag fick panik. Så ser jag två spikar som ligger på vänster sida om mig. Jag säger att han måste släppa mig och försöker anfalla honom.

Men läkaren avvärjer attacken genom att greppa tag i hennes handleder, enligt förhöret. Samtidigt förklarar han för henne att hon aldrig skulle komma ut levande om hon dödade eller skadade honom.

– Om hon hade satt de där skruvarna i halsen på mig hade hon inte kunnat komma ut. Då hade jag legat där i ett tämligen förruttnat tillstånd just nu. Hon hade sannolikt legat bredvid – utsvulten, säger Martin Trenneborg.

I nästan en vecka höll läkaren kvinnan inspärrad i bunkern.

Tillsammans åkte de sedan till Stockholm och på Norrmalms polisstation greps läkaren.

Försvaret: Ett olaga frihetsberövande

I februari i år dömdes läkare till tio års fängelse för människorov, men friades från misstankarna om grov våldtäkt.

När saken nu tas upp i Svea hovrätt vill chefsåklagare Peter Claeson att straffet skärps och att läkaren döms för grov våldtäkt. Åklagaren anser att straffet för människorov bör landa på mellan 12 och 14 år plus ytterligare ett par år för våldtäkten.

– Någonstans där. Det finns i alla fall utrymme för straffskärpning. Praxisen är inte fantastiskt på det här området. Det är också ett skäl att få det prövat av hovrätten, säger Peter Claeson till Kristianstadsbladet.

Försvaret vill att straffet sänks och yrkar på att läkaren döms för olaga frihetsberövande i stället för människorov.

Målsägandebiträdet: ”Unikt på många sätt”

Under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt möttes offer och gärningsman för första gången sedan bortförandet. Men vid rättegången i Svea hovrätt kommer kvinnan inte att finnas på plats, utan enbart medverka genom inspelade förhör från tingsrätten.

– Med tanke på hur hon mår och hur jobbigt det var i tingrätten kommer hon inte att medverka, säger målsägandebiträde Charlotte Nordström.

Kvinnan välkomnar samtidigt att saken nu prövas i hovrätten.

– Men hon mår förstås fortfarande inte bra så länge det här inte är prövat och klart och hon kan lägga det bakom sig. Men hon känner att det finns ett slut i alla fall. Hon går fortfarande i behandling för det som har hänt, säger Charlotte Nordström.

Liksom åklagaren vill offret att läkaren döms för den grova våldtäkten och att fängelsestraffet skärps. De vill också att skadeståndet höjs.

– Det är ju ett svårt mål och unikt på många sätt. Vi har inte sett den här typen av människorov i Sverige tidigare och det finns inte så mycket att jämföra med varken straffvärde- eller skadeståndsmässigt. Det här är på detaljnivå så utstuderat från gärningsmannen, säger Charlotte Nordström.