Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

”Det hon säger om bröllopet är lögn, bara lögn”

Publicerat hd.se

Den första rättegången om tvångsgifte i Sverige någonsin går idag in på sin tredje dag. Den åtalade pappan, också anklagad för sexuellt ofredande, rån, misshandel och hot, hörs. Vi rapporterar löpande från Helsingborgs Tingsrätt under dagen.

De första två rättegångsdagarna hölls i Malmö under slutet på förra veckan. De två målsägande, en 21-årig man och en 23-årig kvinna, vars pappa det är som ska höras idag, vittnade om brotten de påstår har begåtts mot dem och om tiden efter att de polisanmält då de levt på skyddat boende, båda svårt traumatiserade. Den tredje dagen har rättegången flyttat till Helsingborgs tingsrätt.

Måndagen börjar med att den åtalade pappan själv får prata fritt. Han kan prata svenska men väljer att tala genom en tolk. Han inleder med att säga:

-Jag som pappa har ansvar att vägleda mitt barn. Jag vill förhindra mina barn från att ta en kriminell eller negativ väg. Det är mitt samhälleliga ansvar.

Pappan förklarar sig helt oskyldig till samtliga åtalspunkter. Vittnesmål om tvångsgifte, hot och kidnappning säger han är rena lögner.

– Det hon säger om bröllopet är lögn, bara lögn och inget annat, säger pappan.

Han säger att han inte har ordnat någonting inför bröllopet och att det är hans dotter själv som hittat mannen hon sedan gifte sig med i Afghanistan.

Pappan nämner flera gånger vikten han lägger vid utbildning och att han velat stötta sin dotter. Han säger också att hon inte varit så bra i skolan. Hans dotter har tidigare sagt att pappan varit besviken på hennes val att bli undersköterska. Pappan säger i rättegången att när människor i Afghanistan frågat henne vad hon har studerat i ”det utvecklade land” där hon bor så ”har hon inte haft något svar utan bara böjt ned sitt huvud och skämts.”

Vidare förklarar pappan att han uppfostrat sina barn jämlikt. Oavsett kön. Han förklarar sig vara feminist och för lika rättigheter mellan könen.

– När hon skickar nakna penisar och nakenbilder och sånt då sänker hon feministiska ambitioner. Feminister accepterar inte sådana handlingar heller, säger pappan.

Flera gånger under rättegången har en penis-bild nämnts. Den ska ha skickats från den 21-åriga pojkvännen till den 23-åriga kvinnan. Enligt pappan till familjens gemensamma hotmailkonto. Enligt de två ungdomarna till en privat mejladress.

– Kvinnor ska kunna rösta, bli ministrar, medlemmari parlamentet. De ska ha lika rättigheter precis som män eftersom alla människor har lika värde.

Pappan berättar att hans dotter har betett sig illa mot sina syskon.

– Jag har sett när [23-åringen] kommit hem från jobbet och hennes lillasyster, 6 år, kommit springande för att krama henne men istället fått en box i huvudet. Det har jag sett flera gånger.

Han berättar att hon slagit sina systrar vid flera tillfällen och hotat dem.

– Hon sa att om de berättade för mig så skulle hon döda dem med en kniv, säger pappan.

En gång när 23-åringen körde sina systrar i familjens bil ska hon även ha hotat att köra dem av vägen och döda dem. Hon ska även ha svängt lätt med ratten för att skrämma dem.

– Henne systrar är väldigt duktiga i skolan och när de kommer hem och visar sina betyg har [23-åringen] blivit avundsjuk, säger pappan.

Vad gäller åtalspunkterna om kidnappning, rån, misshandel och hot som pappan ska ha utfört mot sin dotters 21-åriga pojkvän förklarar han sig helt oskyldig. Han berättar däremot om en händelser då 21-åringen ska ha räckt finger åt honom och en annan gång när han ska ha försökt köra på honom med en bil.

Ett avbrott i rättegången uppstår. Den medåtalade 32-åringen har klagomål på tolken.

– Han berättar en sak och tolken återger det inte som han berättar, säger 32-åringen.

Rättens ordförande vänder sig till pappan och frågar om han är nöjd med tolken.

– Ja han är bra, svarar han. Jag säger till om han gör något fel.

Rättegången fortsätter med samma tolk.

Åklagaren förhör den åtalade pappan. Hon frågar hur han fick reda på sin dotters relation med den 21-åriga mannen.

– Hans mamma gick till [23-åringens mamma] och bad om min dotters hand. Vi frågade sen henne om hon ville gifta sig med [21-åringen] men min dotter sa nej, absolut inte.

Har du hotat din dotter? frågar åklagaren.

– Jag har aldrig hotat henne. Jag har fokuserat på att förbereda mina barn för framtiden, inte skulle jag hota att döda dem. De orden jag hörde häromdagen från min dotter gjorde ont, det var som spikar i hjärtat.

Åklagaren igen: Har hon sagt att hon inte vill gifta sig?

– Hon har aldrig sagt att hon inte vill gifta sig. Hon har aldrig berättat om sina problem för familjen. Istället för att berätta om sina problem så skapar hon problem.

Under rättegången har tidigare en video från bröllopet i Afghanistan, då tvångsgiftet ska ha skett, visats. Den 23-åriga kvinnan såg under hela cemeromin väldigt allvarlig ut. Hon ler inte en gång. Åklagaren frågar hennes pappa om han tycker att hans dotter ser glad ut.

– Jag har inte studerat hennes hjärta, svarar han.

– Det är hennes sak. Om hon inte var nöjd så skulle hon ha sagt det, säger pappan.

Åklagaren frågar pappan hur han kände när han fick reda på att dottern hade en relation med en annan man samtidigt som hon är gift med en annan man.

– Ni som föräldrar, om ni ser era barn göra något sådantt, hur skulle ni handla då?

Det handlar om vad du gjorde?, säger åklagaren Ulrika Ekvall.

– Jag gjorde ingenting. Men jag sa till [23-åringens) mamma att hon ska säga åt henne att istället ska hon läsa och studera.

Pappan är åtalad för att tillsammans med två andra män ha fört bort sin dotters pojkvän. De har kört runt under ungefär fyra timmar på en rad olika platser. Åklagaren har presenterat bevis i form av uppgifter om mobiltrafik som placerar pappan på de platser som den bortförde pojkvännen har påstått under samma klockslag. Pappan påstår att han har kört runt till dessa platser tillsammans med den medåtalade 32-åringen. Något han inte sagt tidigare.

Åklagaren frågar: Varför har du inte berättat det tidigare? När du har hört om anklagelserna mot dig från 21-åringen.

– De har inte frågat mig om detta.

– Det finns ingen lag mot att åka runt i en bil och ringa samtal vid vissa tidpunkter.

Pappan säger att hans dotters handlingar inte har påverkat hans heder. De påverkar hennes egen heder, men inte hans. Något åklagaren går till attack mot. I tidigare förhör med polisen har mannen nämligen hävdat annat.

– Jag förklarade vad som gäller i det Afghanska samhället, i Sverige har hon själv ansvaret och hon kan välja vad hon vill.

Innan lunchpausen ställer åklagaren en sista fråga. Varför tror du att de två målsägande har satt sig i den situation som de har gjort? De har ju lämnat allt.

– Jag har berättt tidigare att min dotter inte har berättat om sina planer och mål. Hennes mamma frågade när det gällde [23-åringen] och hon sa själv nej. Just nu har hon själv valt att lämna allt.

Strax före tolv pausade rätten. En timme senare återupptogs huvudförhandlingen.

Fatima Brobeck Khan, målsägarbiträde, tar nu över förhöret av den åtalade pappan.

Hon frågar honom om heder och familjens rykte. Hon frågar om uppgifter som han själv lämnat att högt uppsatta personer i Afghanistan ska ha tagit avstånd från familjen på grund av händelserna.

– Det får stå för dem. De gör som de vill.

Likanande svar ger han flera frågor. Fick din dotter ha pojkvän? Fick hon umgås med killar?

– Det är inte min sak.

Vid ett tillfälle har pappan läst en lång rad mejl som skickats mellan hans dotter och hennes pojkvän. Mejlen ska bland annat ha innehållit ”ord som jag inte tänker nämna här framför kvinnorna” säger pappan. Dottern ska ”till och med ha nämnt sitt eget könsorgan”. Får hon inte skicka sådana mejl, undrar målsägarbiträdet.– Jag säger återigen att den här tiden ska hon ägna sig åt att studera. Ska hon prata om könsorgan utomlands? Visa det här svenska samhället så, vill ni det? Om hon pratar om kunskap och studier – det tycker jag är bättre. Svenska folket har försökt och jobbat. Om vi inte bryr oss om våra barn så blir det ingen framtid för Sverige. Det blir hårt slag.

Fatima Brobeck Khan säger att de två målsägande är livrädda för att bli hittade och mördade. Hon undrar vad han har att säga om det?

– Det finns ingen sanning i att vi letar efter dem. Du, som deras målsägandebiträde, jag ber dig att säga till dem att de ska tänka positivt.

Fatima Brobeck Khan frågar pappan om varför 21-åringen skulle ha hittat på historien om kidnappningen i bilen, rånet, misshandel.

– De flydde och sen hittade de på historien.

Varför skulle de fly om det är okej för dem att vara tillsammans?

– Det är deras val.

Pappan får frågan hur han tänker kring sin dotter idag.

– Jag tänker ingenting. Hon är över 18 år, hon klarar sig själv. Jag kommer knappt ens ihåg henne. Jag fokuserar på mina andra barn.

Vad menar du när du säger att du inte ens kommer ihåg?

– Jag är upptagen med andra saker. Med att studera och läsa.

Vid 14-tiden är förhöret med pappan över.

Av: Martin Brusewitz