Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

DN gratulerar: Elisabeth Massi Fritz

Publicerat DN

 
Elisabeth Massi Fritz gillar Stockholms skärgård. ”Här trivs jag bäst och hämtar kraft”, säger hon.Foto: Daniel Ahlberg TT

Hon har vigt sitt yrkesliv åt att hjälpa människor som utsatts för hedersrelaterade brott. Att man måste kämpa för att uppnå något lärde sig Elisabeth Massi Fritz tidigt.

Det var egentligen aldrig meningen att Elisabeth Massi Fritz skulle ägna sig åt brottmål. Efter universitetsstudierna arbetade hon som affärsjurist, men när en kvinna kom upp på hennes kontor och bad om hjälp förändrades livet. Kvinnan hade utsatts för hedersvåld, och efter mycket tvekan tog Elisabeth på sig fallet.

– Sedan det målet förstod jag att det var utsatta brottsoffer jag skulle komma att ägna mig åt, säger hon.

Jag är uppväxt i en hederskultur och det har fått mig att fajtas.

Vad hederskultur kunde betyda hade hon egen erfarenhet av. Elisabeth växte upp i en syriansk-libanesisk familj i Motala tillsammans med fem syskon. I den miljön hade en flicka små möjligheter att göra sina egna val.

– Jag är uppväxt i en hederskultur och det har fått mig att fajtas. Jag var den första kvinnan i min släkt som flyttade till Stockholm som ogift för att studera och jag var den första som gifte mig med en svensk man.

Det här var inget familjen såg positivt på, och Elisabeth fick kämpa för att förverkliga sina livsval.

– Det är nog en av mina starkaste egenskaper än i dag, att aldrig ge upp om jag tror på något, säger hon.

Den egenskapen har visat sig nyttig, inte minst när hon år 2001 arbetade med det uppmärksammande mordet på Pela. Elisabeth gjorde det trots att hon var höggravid, eftersom målet skulle avslutas före förlossningen. Planen förändrades när dottern Elsa föddes tre veckor för tidigt – men att gå på mammaledighet var inte att tänka på.

Så veckan efter förlossningen satt Elisabeth i förhandling igen. Elsa fick helt enkelt vara med under rättegången – i ett rum intill.

– När hon vaknade, avbröt vi förhandlingen, jag kunde amma och sedan fortsätta. Allt går om man vill.

I dag driver Elisabeth en advokatbyrå som är specialiserad på utsatta brottsoffer – och den enda som är specialiserad på hedersbrott. Hon är eftertraktad inte bara som advokat utan också som rättsexpert i press, radio och tv. Hon är också en flitig debattör i sociala medier – med starka åsikter om hur samhället borde förändras. Men att bli politiker, det lockar inte.

– Jag har fått frågan flera gånger och tackat nej till fantastiska poster. Mitt kall är att hjälpa utsatta brottsoffer och då som advokat. Jag har lyft brottsoffrens röst och lyckats synliggöra viktiga frågor inom exempelvis sexualbrott och hedersbrott.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är väldigt intresserad av kläder, design, färg och form. Jag inreder det mesta själv: kontor, hus, båt, lantställe etcetera. Det är superkul.

När hon nu ser fram emot 50-årsdagen gör hon det utan åldersnoja.

– Livet är fantastiskt och jag har aldrig mått så bra som nu. Det finns mycket jag är tacksam för. Det är viktigt att komma ihåg i vardagen.

Och det ger en tillfredställelse att göra nytta för andra. Som för den utsatta kvinnan, som hon hjälpte i sitt första fall. De håller fortfarande kontakt och kvinnan hör alltid av sig med en julhälsning.

– Det är en fantastisk känsla att veta att jag har hjälpt kvinnan och hennes barn att få leva ett liv fritt från våld och allvarliga kränkningar, säger Elisabeth Massi Fritz.

Elisabeth Massi Fritz

Fyller: 50 år den 24 juli.

Gör: Brottmålsadvokat på egen advokatbyrå, specialiserad på frågor som hedersbrott och sexualbrott.

Familj: ”Erik och Elsa som är mina barn, bonusbarnen Gustaf, Clara och Mathilda. Leif, min älskade man.”

Bor: I Stockholm.

Så firar hon födelsedagen: På en hemlig plats med man och barn. ”På vintern får det bli en långresa.”

Om att fylla 50: ”Jag har inga problem med att bli äldre. För mig är 50 bara en siffra. Känner mig mycket yngre, det kanske alla säger – fast så är det.”

Rensar tankarna: Vilar och byter miljö.

Okänd talang: Magdans. ”Fast det kanske inte är så otippat, mina rötter är i Libanon.”

Martin Appel/TT