Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Elisabeth Massi Fritz: ”Straffen är för låga”

Publicerat Göteborgsposten

 

 

 

På tisdagen dömdes tre män för inblandning i den uppmärksammade våldtäkten som livesändes. Nu reagerar advokaten Elisabeth Massi Fritz på domen: – Straffen är för låga, skriver hon i en kommentar till GP.

I januari i år våldtogs en kvinna av två män i 20-årsåldern i en lägenhet i Uppsala. En tredje man livesände allt i en sluten grupp, med över 60 000 medlemmar, på Facebook.
På tisdagen kom domen i det mycket uppmärksammade fallet. Uppsala tingsrätt dömer två av dem för våldtäkt, en av dem döms dessutom för medhjälp till våldtäkt. Den tredje mannen döms för underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt förtal.
– Det är viktigt att tingsrättens bedömning av bevisningen har lett till en fällande dom. Samtliga tre tilltalade döms och tingsrätten kom fram till att målsägaren befann sig i en särskild utsatt situation och att de tilltalade måste ha förstått det och otillbörligas utnyttjat henne, skriver advokaten Elisabeth Massi Fritz i en kommentar till GP.

För låga straff
Men hon reagerar på en sak: Straffen.
– Vi måste ha strängare straff för våldtäkter. En våldtäkt är ett allvarligt brott och en synnerligen allvarlig kränkning som leder till lång tids trauma för offret.
De två som döms för våldtäkt döms till fängelse i två år och fyra månader respektive ett års fängelse – den sistnämnde får sitt straff reducerat med hälften på grund av sin ålder.
– Straffen är för låga. Vi måste se över dessa straff och sluta använda straffrabatter på personer som är fyllda 18 år, skriver Elisabeth Massi Fritz och fortsätter:
– Vi ska inte acceptera så här stora straffrabatter på en 18-åring som dömts till fängelse. Han får en 50 procentig straffrabatt.

Kriminalisera spridandet
Den tredje mannen döms till fängelse i sex månader.
– Då ska man tänka på att det är han som spridit och livesänt våldtäkten som kommer finnas kvar på nätet länge, det är ett synnerligen allvarligt trauma för den som utsätts för brottet. Dessutom är hennes identitet röjd, skriver Elisabeth Massi Fritz.
Här finns det mycket att göra anser hon:
– Sedan måste vi se till att få en lagstiftning som kriminaliserar själva spridandet för det är inte alltid som brottet förtal går att tillämpa.
Elisabeth Massi Fritz anser också att två av de dömda ska utvisas. Men i detta fall stred det mot utlänningslagen. Hon anser därför att man bör se över utvisningsreglerna.

GP söker männens advokater.

Stefan Wallin försvarar den yngsta mannen:
– Jag menar inte att det är styrkt att kvinnan varit i ett sådant tillstånd som åklagaren menar, säger han till Aftonbladet och berättar att han och den dömde ska diskutera om de ska överklaga.

Sandra Divinyi