Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

En hand i din trosa – det är aldrig ditt fel. Elisabeth Massi Fritz: Till dig som är utsatt – det här är vad du ska tänka på

Publicerat Aftonbladet

generellmassifritz

Elisabeth Massi Fritz: Till dig som är utsatt – det här är vad du ska tänka på

DEBATT. Just nu pågår kampanjen #inteensam. Det är en viktig kampanj för att synliggöra och ta brottsoffer på allvar, många gånger är de utsatta unga flickor och kvinnor. Det är också en viktig kampanj för att förändra attityder och värderingar och föra att få stopp på brott som begås.

Det är inte okej att ”tafsa” på någon annans kropp, det är ett brott, ett sexuellt ofredande eller ännu allvarliga, en våldtäkt om du exempelvis stoppar ner händerna innanför någons trosor och fingrar på könet. Vi måste börja ta mäns brott mot flickor och kvinnor på allvar. Det är ett globalt problem och här har samhället ett stort ansvar att göra betydligt mer.

Som advokat, med mer än 24 års erfarenhet, specialiserad på utsatta brottsoffer, och som aldrig viker en tum när det gäller mäns våld mot kvinnor vill jag bidra med viktig information i den här kampanjen.

Du som utsätts för brott, kom ihåg en viktig sak, det är aldrig ditt fel, det är endast en som har ansvaret och det är förövaren. Förövaren bär ansvaret ensam och ska också ta konsekvenserna.

Det är dock inte ovanligt att den som blir utsatt för brott, tar på sig skulden och skammen. Du är inte ensam om dessa tankar och känslor. Men nu är det dags att ta bort dem. Här kommer i stället väldigt viktig information om vad du ska göra och vad du har för rättigheter som utsatt brottsoffer.

✓ Polisanmäl alltid alla brott. Gör det helst så fort du kan, är du kvar på brottsplatsen så ring 112. Ju tidigare du anmäler desto större möjlighet är det att förövaren blir gripen. Gör du inte det får du aldrig en möjlighet till en upprättelse. Polisanmäla är också också många gånger det enda sättet att sätta stopp för ytterligare brott.

✓ Begär alltid ett målsägandebiträde, en advokat som är specialiserad på brottmål, som hjälper dig genom hela rättsprocessen, följer med dig på polisförhör, har möten med dig och förbereder dig på vad som kommer att hända.

Advokaten hjälper dig under rättegången, begär skadestånd för det lidande du har drabbats av. Stoppar olämpliga frågor, begär sekretess, stängda dörrar och medhörning.

Staten bekostar ditt målsägandebiträde eftersom du är utsatt för brott.

Acceptera aldrig att polisen säger det där behöver du inte nu, det tar vi sen. Stå på dig och kräv dina rättigheter. Anmäl att du vill ha ett målsägandebiträde till polisen. Du kan också ta kontakt med advokaten med en gång så får du hjälp direkt.

✓ Har du skador, se till att alltid dokumentera dessa på sjukhus och att sjukhuset undersöker alla skador och tar bilder. Ibland är inte alla skador synliga direkt, se då till att gå tillbaka till sjukhuset och dokumentera igen.

✓ Har du bevis i form av sms, chatt, annan skriftlig bevisning, spara allt. Kasta inte något, radera aldrig något.

Har du bevis i form av trasiga kläder, eller kläder med spår, spara allt. Duscha inte efter en våldtäkt, se till att åka till sjukhus direkt. Det kan finnas spår som måste säkras, det är ofta en viktig bevisning i en rättegång.

✓ Vittnen är också viktig bevisning, även om de inte har sett att du blev utsatt för brottet, de kan ha sett skador, hört dig berätta, gjort viktiga iakttagelser

✓ Under rättegången förbereder din advokat dig. Du ska känna dig trygg. Vill du inte möta gärningsmannen i rättssalen på grund av rädsla, begär något som kallas medhörning. Är det sexualbrott begärs det stängda dörrar och det innebär att inga åhörare kommer in och lyssnar på rättegången. Du har sekretess vad gäller dit namn och andra personuppgifter, det står aldrig i domen vad du heter om det är ett sexualbrott.

✓ Var inte rädd. Du är inte ensam. Du har rätt till hjälp och biträde under hela rättsprocessen.

Jag lyfter varje dag viktiga frågor om brottsoffer, brott och straff på min Instagram, @advokatmassifritz. Du ä välkommen att besöka mig där.

Elisabeth Massi Fritz

Stjärnadvokat som är specialiserad på brottsoffer