Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Fem fall som fått stor uppmärksamhet

Publicerat Press reader

Efter övergreppet. Under 2015 anmäldes 18 057 sexualbrott i Sverige, varav 5 918 rubricerades som våldtäkt, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Metro har tillsammans med målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz tittat på några uppmärksammade vål

FYRA MÄN FRIAS FRÅN VÅLDTÄKT PÅ FÄRJA
Fyra 19-åriga män åtalades för grov våldtäkt på en jämnårig kvinna ombord på Tallink Siljas festfärja Galaxy i mars i år. Kvinnan följde med männen in i en hytt. De åtalade männen hävdar att kvinnan var med på att ha sex och Stockholms tingsrätt frikände samtliga.
Stockholms tingsrätt ansåg att den 19-åriga kvinnan inte varit så berusad eller i en så pass utsatt situation att hon inte hade kunnat gå därifrån om hon hade velat.
– Jag har väldigt svårt att acceptera att tingsrätten inte kommer fram till att den unga kvinnan inte befann sig i en särskild utsatt situation utifrån samtliga omständigheter i fallet. Berusad, i en liten hytt, rädd och maktlös med fyra okända män, säger Elisabeth Massi Fritz.

SEX POJKAR FRIAS FRÅN VÅLDTÄKT I TENSTA
I mars 2013 följde en 15-årig flicka med en kompis på fest i Tensta där hon mötte ett gäng okända pojkar. De tog hennes telefon och kläder och i ett rum i lägenheten hade de sex med henne.
Sex pojkar fälldes i Solna tingsrätt för grov våldtäkt. Fallet överklagades till Svea hovrätt, som valde att fria samtliga pojkar genom att hänvisa till en gammal lagtext som gällde vid tillfället. Hovrätten menade att flickan endast var i en ”mycket utsatt situation”, men inte ”i ett hjälplöst tillstånd”, som förut krävdes för en fällande dom.
– Det är en märklig dom där man kan se hur olika resultaten kan bli beroende på vem som sitter och dömer i målen. Ett lotteri som jag brukar säga. Det finns enligt min bedömning stödbevisning och en särskild utsatt situation hos offret, säger Elisabeth Massi Fritz.

MAN FRIAS FRÅN VÅLDTÄKT I LUND
En man och kvinna träffades på krogen och gick hem tillsammans och hade sex. Kvinna uppgav att hon först var med på det men att hon efter ett tag sagt ”nej” och bett att mannen skulle sluta.
Mannen hävdade att kvinnan var med på sexet hela tiden. Han åtalades för våldtäkt vid Lunds tingsrätt som ogillade åtalet. Kvinnans berättelse bedömdes vara mer osammanhängande än mannens. Fallet överklagades till hovrätten, men även där ogillades åtalet.
– När ett upprepat nej inte räcker för att den tilltalade ska förstå att kvinnan inte vill ha sex med honom, då undrar jag hur domstolarna tänker. Det är ett evigt daltande med den tilltalade, det är synd om honom för han kanske inte förstod, det vill säga inte hade uppsåt i frågan, att kvinnan inte ville ha sex, säger Elisabeth Massi Fritz.

MAN FRIAS FRÅN VÅLDTÄKT PÅ SOVANDE KVINNA – FÖR ATT ÄVEN HAN SOV
En 26-årig man sov över hos en jämngammal kvinna som han träffat på ett chattforum.
Mitt i natten vaknade kvinnan av att mannen utförde en sexuell handling på henne.
Enligt den tekniska bevisningen har de två haft samlag, men mannen hävdar att han inte mindes något från natten och att även han sovit under samlaget.
En sömnexpert i Östersunds tingsrätt bedömde det som teoretiskt möjligt att utföra sexuella handlingar i sömnen, men att det är extremt sällsynt.
Mannen dömdes i tingsrätten för våldtäkt men domen överklagades och mannen friades i hovrätten där en ny sömnforskare användes som gjorde bedöm- ningen att mannen mycket väl kan ha genomfört samlaget i sömnen.
– Den tilltalades invändning är helt osannolik i detta mål. Även om just problematiken kring sexsomnia kan drabba vissa människor är det knappast något problem man drabbas av helt plötsligt, säger Elisabeth Massi Fritz.

MAN FRIAS FRÅN VÅLDTÄKT MOT BARN
En 27-årig man åtalades för våldtäkt mot barn efter att ha bjudit hem en 13-årig flicka och haft sex med henne.
Mannen nekade först att flickan varit i hans bostad, men polisen återfann bland annat flickans trosor med mannens sperma på.
Tingsrätten och hovrätten fastslog att mannens förklaringar inte var trovärdiga, men för att dömas för våldtäkt mot barn krävs det att den tilltalande vetat att den utsatta varit under 15 år, eller haft skälig anledning att anta att så var fallet.
Mannen hävdade att han trott att flickan var 15–17 år och rätten bedömde att flickans kropp var så välutvecklad att den motsvarade en kropp som kunde tillhöra en tonåring som passerat puberteten.
Tingsrätten och hovrätten friade mannen.
– Här viker jag inte en tum. Mannen borde ha förstått att hon var under 15 år eftersom hon faktiskt var det. Här borde lagen ändras för att skydda barn, det ska inte spela någon roll huruvida barnet ser äldre ut eller inte, säger Elisabeth Massi Fritz.
”Man kan se hur olika resultaten kan bli beroende på vem som sitter och dömer i målen.” ”Här borde lagen ändras för att skydda barn. Det ska inte spela någon roll huruvida barnet ser äldre ut eller inte.”

 

ANNA ÅSLUND anna.aslund@metro.se