Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

”Han sa att han skulle skära mig i bitar och koka köttet”

Publicerat Sydsvenskan

– Han sa att han skulle skära mig i bitar och koka köttet. På torsdagen berättade kvinnan om pappans hot. Den unika rättegången om tvångsgifte har börjat.

Rättegången administreras av Lunds tingsrätt men hålls i Malmö tingsrätts säkerhetssal. Ett tiotal personer är på plats. I skyddsglaset som skiljer åhörare från rättssalen speglas reportrarnas block och det vita trycket på en anhörigs tröja.

Kvinnan, befinner sig på annan ort och finns inte i salen men är med via videolänk. Både hon och 21-åringen bor sedan i november 2015 på skyddat boende. Målsägarbiträdet Fatima Brobeck Khan berättar om de två målsägarnas situation:

– Jag kan redan nu säga att de båda mår väldigt dåligt. Båda går i regelbundna samtal med psykolog för att bearbeta sina trauman.

Kvinnan ska snart höras. Hon ser stressad ut, andas snabbt.

– Bara slappna av, viskar Fatima Brobeck Khan uppe på videoskärmen.

Till en början får kvinnan berätta lite allmänt om sin familj. Sedan kommer de in på hennes hemliga affär med den 21-åriga mannen, en vän till familjen sedan länge. Kvinnan och mannens mammor har umgåtts tätt. De kallade varandra systrar, enligt 23-åringen. Hon berättar om när familjen upptäckte relationen:

– De sa åt mig att jag förstör vårt rykte. Vad händer om alla från Afghanistan får veta det? Då har du skämt ut oss alla. Innan det kom ut skulle jag sluta ha kontakt med honom.

Åklagare Ulrika Ekvall visar under förmiddagen upp en video från bröllopet.

I förundersökningen förekommer en del uppgifter från vittnen om att 23-åringen ska ha varit glad på bröllopet och dansat. Filmen visar något annat. Brudparet leds in i en lokal, den 23-åriga kvinnan i klänning, mannen i kostym. Det spelas instrument. Blommor kastas, kameror blixtrar. Kvinnan tuggar tuggummi. Hon ler inte en gång.

Senare under förhöret berättar hon själv om bröllopsdagen:

Hon gråter största delen av den dagen. Instängd i sitt rum. Hennes mamma kommer in. Ni lovade att jag inte skulle behöva, säger hon till henne, ni lovade. Hon skriker att hon vill ta livet av sig. Om och om upprepar hon att hon vill dö, ta sitt liv.

– Plötsligt svimmade min mamma…

Hon drar efter andan på andra sidan videolänken. Är tyst några sekunder.

– När jag såg mamma svimma tänkte jag nu får jag hålla mig stark, för mammas skull, bara göra detta. Sen sade jag ingenting mer den dagen.

Senare i Sverige efter att pappan har upptäckt att hans dotter återigen träffar sin gamla pojkvän ska pappan ha kidnappat pojkvännen, misshandlat och rånat honom, enligt 23-åringen och hennes pojkvän. Kvinnan berättar om när pappan kommer hem efter den cirka fyra timmar långa kidnappningen:

– Min bror kom hem och var helt knäckt. Han hade tårar i ögonen och visste inte vad han skulle säga. Han sitter vid datorn och bara darrar. Min pappa var helt glad. ”Jag gav honom hans läxa”, sa han. ”Vi filmade och fotade honom, tvingade honom att ta av sig sina kläder. Han har inte sin manlighet kvar.” Pappa sa att de kört upp ett basebollträ i [pojkvännens] anus.

– Min mamma bara grät och grät. Hon trodde att min bror varit med pappa hela tiden. Min bror grät och skakade. Jag kunde inte få ut hela meningar ur honom. Pappa var glad medan alla andra grät. Jag och min mamma trodde att [pojkvännen] var död.

Senar den kvällen eller kanske dagen efter, hon minns inte exakt när, hotar pappan henne.

– Min pappa sa att det bästa för familjen och familjens heder vore om jag dog. Jag hade skämt bort honom och han var inte lugn än. Jag måste också genomgå något.

– Det bästa är att ta en kniv och skära henne i bitar. Koka upp bitarna och sen gömma dem. Sen förklarade han varför han skulle koka dem: ”För att kroppen kommer inte att ruttna då”. Och vem skulle leta efter henne? Ingen kommer undra, ingen kommer sakna henne. Och ingen kommer bli misstänkt sa han om mig, säger kvinnan och för första gången börjar hon nästan gråta under förhöret som sedan avbryts.

Av: Martin Brusewitz