Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Här är åtta inspirerande texter inför 8 mars

Publicerat Expressen

På internationella kvinnodagen uppmärksammas kvinnors situation i världen.
Men resten av året publicerar Expressen också inspirerande läsning om kvinnor som utmärker sig på olika sätt.
Vi har samlat åtta texter om starka kvinnor på ett och samma ställe: här. Läs!

Elisabeth Massi Fritz.
1. Beskriv dina kalsonger, sa advokaten
Advokaten Elisabeth Massi Fritz tröttnade. Hon bad i ett förhör de åtalade i ett våldtäktsmål att beskriva sina kalsonger. Då fick hon frågan vilken betydelse de hade i målet, och svarade: ”Lika stor betydelse som min klients stringtrosor, herr ordförande.”
Elisabeth Massi Fritz älskar sitt yrke, men hon kan inte acceptera hur flickor och kvinnor utsatta för våldtäkt skuldbeläggs och förnedras i rättsalen, säger den tuffa juristen i en intervju med Irena Pozar.

Entisar al-Jazzar.
2. Hon glömmer aldrig hans sadistiska ögon
Entisar al-Jazzar är 23 år. Hon går fjärde året på universitetet i Kairo i Egypten. Hon minns varje detalj av det som hände den där dagen för tolv år sedan, när en läkare kom hem och skar bort delar av hennes underliv. I Egypten är nio av tio flickor könsstympade, trots att det sedan 2008 är förbjudet enligt lag.
– Jag glömmer aldrig hans sadistiska ögon, berättar Entisar när Expressens Kassem Hamadè och Lisa Mattisson möter henne och andra egyptiska kvinnor som kämpar för sin frihet.

I en nära skildring följer vi Linda Magnussons sista tid i livet.
3. Lindas sista tid i livet
Linda Magnusson, 34, får cancer i hela kroppen. Hon som älskar att dansa, som älskar glitter och att åka till Ullared och handla. Hon som är mamma till den vackraste pojken i världen. I en nära skildring följer vi Lindas sista tid i livet.
– Jag har tänkt många gånger sedan jag blev sjuk, stackars dem som inte har sin familj, eller vänner. Jag känner mig så älskad, fan, det är underbart mitt i all sorg. Grannar som kommer med blommor och gråter och skrattar med mig, säger hon i reportaget av Malin Roos och fotografen Christoffer Hjalmarsson.

Anastasia Michaelsdotter.
4. Nu skiter Anastasia i om något vet
När Anastasia Michaelsdotter var 13 år tänkte hon ta sitt liv. Sex år senare arbetar hon som modell och föreläser om upplevelser av att vara transperson. Hon diskriminerades genom hela uppväxten på grund av sin transsexualism.
– När jag var yngre ville jag vara så kvinnlig som möjligt så att ingen skulle fatta att jag var transsexuell, men nu skiter jag fullständigt i om någon vet det, säger Anastasia i reportaget av Atilla Yoldas och fotografen Anna Hållams.

Zara Larsson.
5. Zaras feminism kom naturligt
Zara Larsson är Sveriges coolaste tonåring. Den pondus hon utstrålar i sociala medier om feminism och antirasism får en att glömma hur ung hon är. Hon är en gigant på sociala medier, och har i dag 1,2 miljoner följare på Instagram, 440 000 på Facebook och 370 000 på Twitter.
– Det var ju inte så att jag vaknade upp och kände att jag skulle ha en feministisk taktik. Det kom naturligt, berättar hon i mötet med Malin Roos och fotografen Simon Hastegård.

Tvåbarnsmamman Noor.
6. Kvinnorna som flydde från IS
Fulla av entusiasm anslöt de till den ökända terrorgruppen. För Noor och Umm-Abdullah tog det ett år att inse att IS löften var tomma. Den säkra, jämställda stat som utlovades kom aldrig. De flydde.
– Det är inte ett lätt beslut att lämna allt bakom sig. Att vara flykting utan pengar är svårt. Men vi kunde inte leva så längre. Det gick inte, säger Noor när Terese Cristiansson och fotografen Wael Alharba möter henne i Turkiet, nära den syriska gränsen.

Tilde de Paula.
7. Tilde dolde sitt ursprung
Journalisten och tv-programledaren Tilde de Paula flydde som liten med sin familj från Chile efter militärkuppen, och kom till Sverige.
– Jag gjorde allt för att anpassa mig och vara så svensk som möjligt, men jag kände att jag svek de andra som kallades svartskallar och som fick utstå skit för att de kom från andra länder. I och med att jag dolde mitt ursprung klarade jag mig bättre, berättar hon för Karin Sörbring och fotografen Cornelia Nordström.

Ramla Abdullahi.
8. Hatet mot kvinnor i slöja
Ramla Abdullahi, 20, lärarstudent i Göteborg, med rötterna i Somalia, är en av tusentals muslimska svenska kvinnor som dagligen upplever hatet mot slöjan. De som har kallats ”påskkärring” och ”muslimfitta” så många gånger att de knappt reagerar längre.
– Du måste kunna tänka att vad som helst kan hända där ute som muslimsk beslöjad kvinna. Det här är faktiskt vår vardag, säger Ramla Abdullahi i det starka reportaget av Diamant Salihu och fotografen Anna-Karin Nilsson.