Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Hedersvåldet fortsätter skörda offer

Publicerat Sydsvenskan

Femton år efter mordet på Fadime Sahindal fortsätter hedersvåldet att skörda offer. Bara i fjol mördades minst sex personer i Sverige i misstänkta hedersmord. Och de ungdomar som inte kan leva fria liv här, räknas till över 100 000.

TT


Femton år efter mordet på Fadime Sahindal fortsätter hedersvåldet att skörda offer. Bara i fjol mördades minst sex personer i Sverige i misstänkta hedersmord. Arkivbild.
Bild: Hasse Holmberg / TT

Mordet på Fadime Sahindal, 26, skakade Sverige. Den 21 januari 2002 sköts hon till döds av sin far för att han ansåg att hon dragit skam över familjen, och Sverige fick på allvar upp ögonen för hedersrelaterat våld.

Men fortfarande mördas människor i hederns namn i Sverige. Fortfarande lever åtskilliga unga under hårda begränsningar från familj och släkt – från hur man klär sig och vem man umgås med till livsval som utbildning, jobb och vem man gifter sig med.

Komplett statistik över hedersmord saknas. Men enligt det nationella kompetensteamet mot hedersförtryck på länsstyrelsen Östergötland rör det sig om mer än enstaka fall.

– Vi känner till sex fall från förra året, lågt räknat, där det finns en tydlig hederskontext. Det är alltså inte ett mord vart tionde år det handlar om, det är ganska många, säger Mikael Thörn, expert på hedersrelaterat våld på länsstyrelsen.

Ett fall är den 16-åriga asylsökande flicka som hittades död i ett skogsparti Hökarängen i södra Stockholm, ett annat den 22-åriga kvinna som ströps av sin make på ett asylboende i Mariannelund.

Det är samtidigt inte ovanligt att polis och åklagare missar att det är hedersbrott med hedersmotiv, säger advokat Elisabeth Massi Fritz som är specialiserad på hedersbrott.

– Vi har väldigt få personer med spetskompetens som kan hantera den här typen av komplexa brott på ett korrekt sätt. Många gånger ser man inte från polis och åklagare att det är ett hedersbrott, säger hon.

Konsekvenserna kan bli allvarliga.

– Inser man inte att det är ett hedersbrott lagför man kanske inte alla inblandade och offret får inte rätt hjälp med tanke på hotbilder som kan vara väldigt höga, säger Elisabeth Massi Fritz.

Det här leder också till en rädsla för att anmäla hos många offer.

– Det finns tyvärr en stor misstro mot rättsväsendet och även socialtjänsten. Man tror inte att man får den hjälp man verkligen behöver den dagen man är beredd att gå emot familjen och släkten, säger hon.

Enligt de senaste beräkningarna, från 2014, lever över 100 000
ungdomar i Sverige med begränsningar, kontroll och i vissa fall hot och våld i hederns namn. Problematiken tycks öka, enligt Mikael Thörn.

– Vi är ute mycket i Sverige och föreläser och majoriteten av kommunerna beskriver en stor ökning de senaste åren när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck samt kontroll. Hedersförtryck är inte bara ett problem i storstäderna utan förekommer nu i majoriteterna av kommunerna, säger han.

Förståelsen och kunskapen om hedersförtryck och våld är större i dag jämfört med när Fadime dödades, anser han.

– Samtidigt är den alldeles för liten i relation till hur stort problemet är. Kunskapen är också väldigt ojämnt fördelad mellan kommuner och myndigheter och det innebär att många inte får något stöd överhuvudtaget, säger Mikael Thörn.

För att markera allvaret måste hedersbrotten föras in i lagstiftningen, anser Elisabeth Massi Fritz.

– Det är dags för Sverige att införa hedersbrott i vår brottsbalk och markera att det är stränga straff och utvisning som gäller, säger hon.

Fakta: Minst sex mord
Länsstyrelsen Östergötland känner till åtminstone sex mord med tydlig hederskontext förra året.

¤ En 24-årig asylsökande kvinna mördas brutalt i en bostad i Södertälje i januari. Hon var gift men ville skilja sig. Maken döms till livstids fängelse och utvisning.

¤ I maj hittas en 16-årig asylsökande flicka död i ett skogsparti i Hökarängen i södra Stockholm. En 38-årig man, som kände flickan, är häktad i sin frånvaro.

¤ En 22-årig kvinna stryps av sin make på ett asylboende i Mariannelund i juni. Efter mordet knyter han en slöja runt hennes hals. Maken döms till livstids fängelse och utvisning men har överklagat.

¤ Tre mord utreds fortfarande.
Hedersbrott och hedersmord är inga juridiska termer, men hedersmotiv kan vägas in som en ”försvårande omständighet”.

Fakta: Många utsatta
Över 100 000 ungdomar i Sverige växer upp med begränsningar, kontroll och i vissa fall hot och våld i hederns namn.

Antalet larm till den nationella stödtelefonen mot hedersförtryck ökar. 2014 kom i snitt 20 samtal per månad, i fjol var siffran 36.

Nästan åtta av tio flickor i socialt och ekonomiskt utsatta förorter i Göteborg anser att de är hårt kontrollerade i sitt privatliv.

Socialtjänsten har systematiskt placerat gifta barn hos deras makar. Migrationsverket har identifierat 132 gifta barn i 80 kommuner i Sverige. Mörkertalet tros vara stort.

Källa: SOU 2014:49, länsstyrelsen Östergötland, Vhek, Migrationsverket

Fakta: Fadime Sahindal
26-åriga Fadime Sahindal hade offentligt tagit avstånd från hedersrelaterat våld och berättat om sin egna utsatta familjesituation i både tv och tidningar samt hållit tal i riksdagen.

I januari 2002 sköts hon ihjäl av sin pappa som dömdes till livstids fängelse för mord.

Under rättegången framkom att han skjutit dottern i huvudet eftersom hon ansågs ha vanhedrat familjen genom att ha en svensk pojkvän.

Fadern och Fadimes bror hade tidigare dömts för att ha misshandlat henne.