Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

”Hoppas det blir Sveriges strängaste straff”

Publicerat Expressen


Elisabeth Massi Fritz företräder Elhams barn under rättsprocessen

Foto: / Elisabeth Ohlson Wallin

På fredagen avslutades rättegången efter mordet på 43-åriga småbarnsmamman Elham Fattal.
Under förhandlingen valde hennes 14-årige son att själv berätta om hur han först försökte rädda sin mamma och sedan ringde polisen.
Åklagaren yrkar på att den åtalade ex-pojkvännen får 18 års fängelse – men målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz vill se en livstidsdom.
– Den åtalade skall dömas och jag hoppas att det blir Sveriges strängaste straff. Jag är trött på alla dessa förövare som brutalt mördar sina kvinnor och gör barnen föräldralösa, säger hon.

Frisören Elham Fattal, 43, bodde i Märsta tillsammans med sina två söner. Efter att hon separerat från sin 24-årige pojkvän anmälde hon honom förra hösten för misshandel. När förundersökningen lades ned ansökte hon om kontaktförbud, men fick avslag.
I januari ströps hon till döds med en elsladd i sitt eget sovrum. Hennes 14-årige son, som vaknat av mammans skrik, försökte förtvivlat ta sig in genom den låsta sovrumsdörren utan att lyckas.
Nu står ex-pojkvännen åtalad för mord och på fredagen hölls den sista rättegångsdagen.

Kravet: Livstidsdom
I slutdelen av rättegången yrkade åklagaren på att mannen döms till 18 års fängelse.
Elisabeth Massi Fritz, som företräder Elhams barn i egenskap av målsägandebiträde, är tydlig med att hon vill se en livstidsdom.
– Orsaken är att det är ett hänsynslöst mord och att det finns många försvårande omständigheter. Den absolut svåraste är att Elhams 14-årige son vistats i ett angränsande rum när mordet ägde rum. Den tilltalade är fullt medveten om att sonen är hemma. Han dödar Elham och låser dörren till det sovrum hon befinner sig i. Allt för att försvåra hjälpinsatser men säkerligen också för att kunna fly och få tid, säger Elisabeth Massi Fritz.
Både åklagare och målsägandebiträde yrkar på att 24-åringen även döms till utvisning ur Sverige.

14-årige sonen valde att vittna
Den 14-årige sonen var också den som slog larm till polisen.
Normalt förfarande hade varit att sonen vittnade om morddagen i ett videoförhör. I stället fanns han på plats och berättade själv om sina iakttagelser.
– Förhöret med 14 åringen var ett hjärtskärande förhör, säger Elisabeth Massi Fritz.
– Jag gjorde bedömningen att han kommer klara av det, även om det var väldigt tufft. Han ville själv vara på plats och berätta. Ur rättssäkerhetssynpunkt var det viktigt.
Efter mordet i januari anhölls den 24-årige mannen i sin frånvaro och svenska myndigheter utfärdade både rikslarm och en internationell efterlysning. En knapp vecka senare greps han i tyska Hannover och fördes tillbaka till Sverige för fortsatt mordutredning och så småningom rättegång.
24-åringen nekar till brott. Hans advokat Patric Lindblom avböjer att lämna ytterligare kommentarer i väntan på dom.

Kim Malmgren
kim.malmgren@expressen.se