Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Juridisk expert: ”Videon viktig bevisning”

Publicerat Svt Nyheter

Advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: TT

Tre män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för grov våldtäkt. Våldtäkten, som ska ha begåtts i en lägenhet i Uppsala, direktsändes på Facebook. Polisen har kunnat ta del av gärningsmännens eget videomaterial. ”Det är en viktig bevisning”, menar juridiska experten Elisabeth Massi Fritz.

Larmet kom in klockan 08.42 på söndagsmorgonen och polisen ryckte ut till den adress där våldtäkten misstänks ha inträffat. De tre män som greps när polisen slog till mot lägenheten har nu anhållits, skäligen misstänkta för grov våldtäkt.

– En utredning är inledd, en teknisk undersökning görs nu och vi kommer att höra dem som är gripna, säger Ivan Åslund, RLC-befäl, region Mitt.

Polisen undersökte under söndagen både de misstänkta våldtäktsmännen och den utsatta kvinnan för att säkra bevis. Det oklart vilka skador kvinnan har fått.

– Hon fördes till sjukhus för undersökning, både för hennes hälsas skull och för att säkra bevis, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl på Uppsalapolisen.

Ska ha direktsänts
Aftonbladet uppgav att brottet ska ha filmats och sänts live på Facebook, något som sedan bekräftades av polisen. Det innebär också att det finns vittnen.
– Det är ganska många som har hört av sig och har sett sändningen, säger Marcus Svensson.
Har ni videomaterial också?
– Ja, säger Marcus Svensson.

Vittnet: ”Ser att hon är däckad”
En av de personer som säger sig ha sett den filmade våldtäkten är Lovisa, som bor i Stockholm.
– Två killar trycker ner en tjej på sängen och tar på henne. Jag ser att hon är typ däckad. Jag trodde först att det var ett dåligt iscensatt skämt. Men det var det inte, säger Lovisa, till Aftonbladet.
Enligt vittnesuppgifter till SVT Nyheter Uppsala kan det röra sig om två livesändningar på Facebook. I den första ska den misstänkta våldtäkten har skett. I den andra, senare sändningen försöker en av männen förmå en kvinna att säga att hon inte har blivit våldtagen.

Uppmanas att skicka bevis
I den slutna tråden på Facebook, där våldtäkten ska ha direktsänts har hundratals människor nu kommenterat. Gruppens administratörer uppmanar i ett inlägg de som har bilder eller inspelningar från livesändningen att höra av sig till dem, i syfte att föra bevismaterialet vidare till polisen.
Enligt Elisabeth Massi Fritz, advokat med erfarenhet av att företräda våldtäktsoffer, är videomaterialet viktig bevisning i fallet.
– Det är också viktigt att personer som har sett livesändningen hör av sig till polisen och berättar vad de har sett, säger hon.

Ytterligare kränkning när övergrepp publiceras
Om en våldtäkt filmas och distribueras på nätet innebär det ytterligare ett brott – i det här fallet skulle det röra sig om misstänkt sexualbrott via internet.
– Har dessutom filmen setts av många människor och fått en stor spridning är det ytterligare en kränkning av offret. Vi ser ofta den här typen av bevis i dag, brott som spelas in men även livesändningar. Jag tycker mig sen en ökning av just den här typen av inspelningar, säger Massi Fritz.
Polisen välkomnar också personer som har uppgifter om den misstänkta direktsändningen att höra av sig på 11414.

TT
Johanna Johansson
Reporter
Tomas Lauffs
Publicerad:22 januari 2017 11.25
Uppdaterad:23 januari 2017 12.50