Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Känd advokat kritisk till att pojkarna inte flyttades

Publicerat Sydsvenskan

Varför krävs det en mediastorm för att skolledningen ska inse att våldtäktsmannen inte bör tillåtas gå kvar i offrets skola?


Advokat Elisabeth Massi Fritz (arkiv 2014).
Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Den frågan ställde advokaten Elisabeth Massi Fritz på twitter när hon hörde om fallet med flickan i Lund. Hon har under många år företrätt utsatta brottsoffer och reagerar starkt på signalerna som skolan sände ut i och med sitt agerande.

– Kan du som rektor inte skilja mellan offer och förövare bör du som rektor sluta och det omgående. Flickan utsattes för en våldtäkt i maj. Den fällande domen meddelades i december och först nu i veckan har rektor och skolledning gjort en kovändning och beslutat att pojkarna ska flyttas från skolan, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hon menar att det är uppenbart att uppmärksamheten i media ligger bakom det nya beslutet.

– Det beror knappast på att man så här plötsligt har fått förståelse för offrets situation. Kovändningen kommer lite för nära inpå den mediastorm som varit i fallet och kommer endast för att de vill rädda skinnet på sig själva.

Enligt Elisabeth Massi Fritz borde flickan ha rätt till ett skadestånd av Lunds kommun för skolans kränkande hantering.

– Inget mobbningsoffer eller våldtäktsoffer ska behöva möta sina förövare i skolan eller när man är på väg till eller från skolan. Inget utsatt offer ska behöva känna sig rädd eller otrygg, än mindre behöva sluta skolan. Den här 14-åriga flickan har blivit behandlad på ett synnerligen kränkande sätt av rektor och skolledning. Hon har även förlorat sin rätt till en skolgång som hon har rätt till. Denna behandling strider inte bara mot skollagen utan barnkonventionen. Skadan för flickan måste vara omfattande och hon har rätt att erbjudas ett högt skadestånd.
Lund