Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Kvinna fick välja: giftermål eller mördas – pappan åtalas

Publicerat hd.se

Det är det första åtalet för tvångsäktenskap i Sverige. En pappa ska ha gett sin dotter valet att gifta sig mot sin vilja eller mördas. Sedan kidnappade, misshandlade och sexuellt ofredade han mannen hon var kär i. Här är historien bakom den historiska rättegången som börjar på torsdag.

Av: Martin Brusewitz

Solen har precis gått ner i Landskrona. Det är vid 17-tiden den 3 november 2015. Godisparadisets skyltfönster kastar sitt ljus ned på trottoaren. Omed kommer ut ur butiken, paketet han skulle plocka upp hade inte anlänt. Han sjunker ned i framsätet på sin bil. Då plötsligt rycks dörrarna på bilen upp.

Tre män hoppar in i bilen. De drar honom bak till baksätet. Han får flera hårda smällar mot huvudet. Blodet strömmar nedför hans hals.

Männen skriker på honom.

– Vem tror du att du är? Tror du att du kan fly från oss?

En av dem känner han sedan över tio år tillbaka. Rashid, hans flickvän Mariams pappa. De två andra har han aldrig sett tidigare.

Bilen startas och de rullar ut på Rådmansgatan. Det är början på några mardrömstimmar för Omed. Men historien börjar långt tidigare än så. Med en omöjlig kärleksaffär, ett tvångsgifte och dödshot.

– Jag tror så klart på fällande dom, annars hade jag inte åtalat. Det finns en stark bevisning. Men det har varit svårt att få vägledning vad gäller till exempel vilken bevisning som fungerar i fallet eftersom det inte finns några tidigare rättsfall att titta på, säger åklagare Ulrika Ekvall, kammaråklagare.

Den välkända juristen Elisabeth Massi Fritz, specialiserad på hedersbrott, är målsägarbiträde i den kommande rättegången. Hon har flera uppmärksammade fall bakom sig.

– Jag är övertygad om att det blir en fällande dom. Sedan är det en annan fråga vilken hjälp målsägandena får. Hotbilder i hedersbrott försvinner sällan. Men i Sverige är vi naiva och tror att de upphör, det krävs betydligt större kunskap om hur hedersbrott och dess förövare fungerar, säger Elisabeth Massi Fritz.

Tvångsäktenskap har anmälts i Sverige tidigare men inget fall har lett till åtal sedan lagen infördes i juli 2014. Enligt Elisabeth Massi Fritz beror det på att det ofta är extremt svårt att utreda dessa brott.

– Och en okunskap och rädsla för att åtala då det kan finnas en oro att man som åklagare pekar ut vissa kulturer och folkgrupper. Men det handlar aldrig om att peka ut människor utan om att lagföra personer som begår allvarliga brott.

Omed och Mariams familjer har känt varandra länge. Men i februari 2015 upptäcker Mariams familj att de två ungdomarna har ett hemligt förhållande.

Familjen vill inte veta av relationen, och de börjar planera en resa till Afghanistan för Mariam. Hon misstänker att hon ska giftas bort. I ett mail skriver hon till Omed:

”jag vet inte hur jag ska ta mig ur allt detta. jag vet inte vad jag ska göra jag vill dö. jag behöver hjälp”.

Omed ber via sin mamma om Mariams hand. Familjen avböjer. Och Mariam flygs till Afghanistan. Det blir som hon befarat, hennes far har hittat en man som hon ska gifta sig med. I ett mail till Omed skriver hon:

”Han säger att jag ska välja mellan döden eller gifta mig med han där horungen.”

Hon blir bortgift. Efter bröllopet återvänder Mariam till Sverige, hennes make ska komma efter senare. Men väl hemma träffar hon återigen Omed. Hennes pappa blir rasande. På kvällen den 5 juli 2015 skickar Mariam ett mail till Omed där hon varnar honom för sin pappa:

”Han är efter dig. Han vill fånga dig någonstans ensam.”

Och så blir det.

Vid en offentlig toalett nära Barsebäck tvingades Omed ta av sig kläderna och förnedrades sexuellt.

Under flera timmar körs Omed runt av de tre männen. Han hotas om och om igen. ”Om du tjallar till polisen så kommer ditt huvud att vara på ditt bröst nästa gång vi ses.” Han körs till en offentlig toalett inte långt från Barsebäck. De tvingar honom att klä av sig och ett basebollträ trycks in mellan hans skinkor medan de filmar och fotograferar honom.

– Säg ditt namn, uppmanar de.

Proceduren upprepas senare. Då ansluter en fjärde man, Mariams 21-åriga bror. Hoten haglar. De kör honom till en bankomat på Eriksgatan och tvingar honom att ta ut 7 000 kronor.

Klockan 21, efter att i fyra timmar ha varit de tre männens fånge, släpps Omed efter att de tvättat hans bil.

När Omeds mamma kommer hem den kvällen är ytterdörren låst med båda låsen. Konstigt tänker hon, det brukar den inte vara. Omed är hemma, tyst som en mus. Hon märker att någonting har hänt men han berättar ingenting.

Först den 9 november, efter att de båda satt sig själva i säkert förvar, anmäler Omed och Mariam händelserna till polisen.

Rättegången börjar på torsdag och beräknas hålla på i fem dagar. Den fjärde inblandade mannen, som var med i bilen när Omed kidnappades, har inte identifierats.

Samtliga namn i texten är fingerade. De tre åtalade männen hävdar att de är oskyldiga till brotten de anklagas för. Artikeln är till stor del byggd på material ur förundersökningen. Kidnappningens händelseförlopp är alltså i stor utsträckning berättat ur Omeds perspektiv.

Målsägande:

”Mariam”. 23 år. Bodde i Landskrona, bor nu på skyddat boende med skyddad identitet.

”Omed”. 21 år. Mariams pojkvän. Bodde i Landskrona men har nu skyddad identitet.

De lärde känna varandra genom sina familjer som blev vänner i Landskrona. 2013 inledde de ett hemligt förhållande. När det avslöjades några år senare ska Mariams pappa ha tvingat henne att gifta sig med en man i Afghanistan.

De åtalade är

”Rashid”. 43-årig man. Pappa till Mariam och den medåtalade 21-åringen.

Åtalad för: äktenskapstvång, flera fall av misshandel, grov fridskränkning, flera olaga hot, människorov, rån, två fall av sexuellt ofredande, utpressning och övergrepp i rättssak.

32-årig man. Vän till Rashid sedan länge.

Åtalad för: människorov, rån, misshandel, rån, två fall av sexuellt ofredande, utpressning, utpressningsförsök, övergrepp i rättssak.

21-årig man. Son till Rashid, bror till Mariam.

Åtalad för: sexuellt ofredande.

Landskrona