Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Polisen: ”Ibland får man skylla sig själv”

Rörlig media Expressen

I ett inlägg på Facebook, berättar en polisman om en incident i tjänsten, när han bevittnade två ”överförfriskade tjejer” på väg att sätta sig i en svarttaxi.

Polismannen avslutar inlägget med att skriva:

”Väljer du att hoppa in i en ”svarttaxi” gör du ett eget aktivt val och jag hoppas inte du ringer mig när skiten träffar fläkten! För ibland får man faktiskt skylla sig själv….”

– Han borde få sparken med omedelbar verkan, säger Elisabeth Massi Fritz, advokat specialiserad på att hjälpa kvinnor som utsatts för övergrepp.

”Ibland förvånas man över personers naivitet och totala avsaknad av konsekvens tänk!”

Så inleder den göteborgske polismannen sitt Facebook-inlägg. Händelsen han beskriver inträffade en sen kväll på Avenyn, när polismannen var i tjänst. Han ser två ”överförfriskade tjejer” stiga in i en svarttaxi, och påtalar för dem att de därigenom utsätter sig själva för risk. Tjejerna väljer dock att ignorera hans varningar.

Polismannen skriver:

”[…] att själv utsatta sig för risken att bli rånad, våldtagen eller misshandlad bara för att tjäna några kronor gör mig förbannad […]Väljer du att hoppa in i en ”svarttaxi” gör du ett eget aktivt val och jag hoppas inte du ringer mig när skiten träffar fläkten! För ibland får man faktiskt skylla sig själv….”

”Attityder som hör hemma i forntiden”

Advokat Elisabeth Massi Fritz har specialiserat sig på att hjälpa kvinnor som utsatts för övergrepp, och hon blir upprörd när hon hör talas om polismannens Facebook-inlägg:

– Den polisman som har skrivit så här borde få sparken med omedelbar verkan. Det är direkt olämpligt och visar på de attityder och värderingar som jag ständigt tar upp och som existerar inom rättsväsendet. Skylla sig själv-tänket innebär ett direkt skuldbeläggande av offret. Vi måste få bort sådana attityder. De hör hemma i forntiden, säger hon.

Till GT säger polismannen som skrivit Facebook-inlägget, att hans syfte var att ge uttryck för den frustration han känner när människor väljer att försätta sig i farliga situationer.

– Jag försökte varna de här tjejerna, utifrån vad jag vet om riskerna med att åka svarttaxi, men de ignorerade det. Allmänheten måste bli bättre på att tänka efter före, och tanken med mitt inlägg var att uppmärksamma det, säger han

Polismannen tycker själv att han kan ha formulerat sig aningens hårt, men ångrar sig samtidigt inte.

– Jag kanske uttryckte mig lite väl syrligt, men om det gör att diskussion kommer i gång kring svarttaxifrågan så är det bra.

”Gör mitt jobb till hundra procent”

Polismannen säger vidare att han inte heller skulle ha uttryckt sig som han gjorde i inlägget, om något hänt kvinnorna.

– Om tjejerna som tog svarttaxin hade blivit våldtagna, så skulle jag självklart aldrig få för mig att säga att de hade sig själva att skylla. Jag brinner för kvinnofrågor och gör mitt jobb till hundra procent, oavsett ingångsvärdena. Mitt inlägg är heller inte riktad enbart mot kvinnor. En man som åker svarttaxi är precis lika utsatt.

Erik Nord, polisområdeschef Storgöteborg, håller med Massi Fritz om att polismannens Facebook-inlägg till delar är olämpligt, men säger samtidigt att polismannens jobb inte är i fara.

– Yttrandefriheten gäller för polismän precis som för alla andra. Och även om man privat skulle ge uttryck för uppfattningar som man kan ifrågasätta, så borde det inte vara förbjudet. Men det är absolut inte så att det är okej att uttala sig så för polisen, för det är ingen värdegrund som polisen står på.

Att brottsoffer i vissa situationer skulle få ”skylla sig själva”, är också något som Nord tar tydligt avstånd från.

– Människor gör ibland irrationella och dumma saker, och skulle vi i varje fall avgöra om medborgarna förtjänade vår hjälp – eller om de fick skylla sig själva – så skulle det inte fungera.

Jens Andersson
jens.andersson@gt.se