Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Stjärnadvokaten om skolvåldtäkterna: ”Hur tänkte man?”

Publicerat SVT Nyheter


 
Advokat Elisabeth Massi Fritz riktar hård kritik mot justitieministern. Foto: Karl Nilsson/TT

Advokaten Elisabeth Massi Fritz är kritisk till Uppsala kommuns agerande kring den 16-åring som kunde begå två våldtäkter mot barn på en Uppsalaskola.

– Hur tänkte man? säger hon till Expressen.

 

16-åringen anmäldes för den första våldtäkten i januari förra året, och fick då tillträdesförbud till skolan under lektionstid. Hans undervisning skedde istället utanför lektionstid. Trots det kunde han smita in på skolan och begå ännu en våldtäkt på samma skola i oktober.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz riktar hård kritik mot Uppsala kommun, som valde att inte omplacera den våldtäktsmisstänkta 16-åringen.

Uppenbar risk

– Det är en skandal att pojken fick gå kvar i samma skola, även om han fick tillträdesförbud på skolan. Det måste ha varit en uppenbar risk för fortsatt brottslighet. Vilket också visade sig. Ytterligare ett barn blev i stället våldtaget i samma skola. Hur tänkte man? säger hon till Expressen.

Hon anser att det enda rätta i väntan på dom för 16-åringen, hade varit ett omedelbart omhändertagande enligt LVU, Lagen om vård av unga, eller häkte.

”Oacceptabelt”

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat, uppger åklagare Karin Koci att den långa utredningstiden berott på knapphändiga resurser hos polisen, samt att många utredningsåtgärder samordnats. Att utredningen dragit ut på tiden tycker Elisabeth Massi Fritz är oacceptabelt.

– 14 månader från anmälan till rättegång är en oacceptabel handläggningstid. Det ska handläggas skyndsamt och ha högsta prioritet. Inget mål med allvarlig brottslighet där barn är involverade ska behöva ta sådan tid, säger hon till tidningen.

Samtidigt efterlyser hon mer resurser till rättsväsendet så att detta inte upprepas.

 

Astrid Iselidh