Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

”Vi daltar för mycket med förövarna”

Publicerat UNT

Elisabeth Massi Fritz

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz vill se en livstidsdom.

– Jag hoppas på att Sveriges strängaste straff vid en fällande dom ska råda i sådana här mål. Utvisning är en självklarhet. Det finns inga förmildrande omständigheter, däremot en mängd försvårande omständigheter, säger Elisabeth Massi Fritz.

Den mördade 43-åring var frisör och bodde i Märsta med sina två söner.

– Barnen i familjen har förlorat allt, de två yngsta bodde med sin mamma och hade bara henne. De kom från Syrien för att få lugn och trygghet och hade redan varit med om mycket sedan tidigare. Deras liv har vänts upp och ner. Det mår dåligt. De bär på svåra trauman. Jag har inga ord som är tillräckliga. Inga barn ska behöva uppleva det som mina klienter går igenom.

Är brottet hedersrelaterat?

– Ja, det finns även ett hedersmotiv enligt min bedömning.

Märstamamman polisanmälde sin 24-årige ex-pojkvän hösten 2016 för misshandel. Förundersökningen lades ned. Hon ansökte också om kontaktförbud, men även det fick avslag.

– För mig är det obegripligt att förundersökningen lades ner. Det gällde en grov kvinnofridskränkning. Polisen hade kommit hem till familjen, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Den 15 januari 2017 ströps Märstamamman med en elsladd i sitt eget sovrum i Valsta.

– I målet finns en mängd försvårande omständigheter. Brottet har planerats, begåtts i hennes och barnens eget hem. Det är brott mot en kvinna, en fysiskt svagare person. Hon måste ha upplevt dödsångest och hade precis kommit hem. Hon hade skor och kappa på sig när hon ströps till döds.

Den mest försvårande omständigheten är att mammans 14-åriga son hörde henne skrika på hjälp, enligt Elisabeth Massi Fritz.

– Elham ropade efter honom. Han kunde dock inte komma in i sovrummet där mamman fanns eftersom dörren var låst. Även efter att gärningsmannen lämnat lägenheten låste han dörren och tog med sig nyckeln. Allt för att försvåra hjälpinsatser men säkerligen också för att få tid för att fly landet, vilket han också gjorde.

Det var vid lunchtid den 15 januari som polis och ambulans larmades till offrets lägenhet, där påträffades hon svårt skadad. Hon avled kort därefter.

Samma dag pågick ett stort polispådrag, bland annat med helikopter. Under kvällen gick polisen ut med ett rikslarm. Omkring en vecka senare blev Elhams ex-pojkvän gripen i Tyskland. Han utlämnades till Sverige i februari.

Ex-pojkvännen är nu häktad och åtalad för mord. Fredagen den 30 juni var den sista rättegångsdagen.

Elisabeth Massi Fritz vill också att lagstiftarna blir tydligare med när livstidsstraff ska tillämpas.

– I dag finns en praxis från HD och fängelsestraff för den här typen av mord är inte självklara för HD trots att syftet med lagändringen var att livstid ska tillämpas vid de svåraste morden. Kan det bli svårare än ett sådant här mord? Barnen har blivit föräldrarlösa och drabbats hårt.

Hon tycker att Sverige måste ta hårda tag mot gärningsmän som utövar våld mot kvinnor och barn.

– Det ska vara stort fokus på offren och de drabbade och hårda straff mot gärningsmannen. I dag är vi för mesiga och vi daltar för mycket med förövarna, det är min uppfattning, säger Elisabeth Massi Fritz.

Jeanina Santiago