Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Dag 2 rättegången mot Breivik

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Rättegången idag inleddes med att en nämndeman fick lämna sitt uppdrag p g a jäv. Rätten har sedan huvudförhandlingen startade en sammansättning där man har en extra domare och två extra nämndemän. Nu har rätten en nämndeman för mycket och det gäller att de inte jävar ut sig.
Därefter fick Breivik läsa sitt manus som till största del var politiskt. Manuset innehöll även uttalanden om offren, direkta kränkningar som är oacceptabla i en rättssal. Ordföranden avbröt Breivik flera ggr och bad honom avrunda. Han fick trots tillsägelserna fortsätta. Jag tycker personligen att han fick gå för långt och att domaren borde ha stoppat honom, ett tydligt budskap med innehåll att nu räcker, det nu går vi går vidare, nu går du för långt. Slå näven i bordet tänkte jag flera ggr när jag satt och lyssnade.
Breivik har förstås rätt att förklara sig, redogöra för sina handlingar och motiv. Vi ska ha en rättssäker prövning i domstolarna men Breivik ska inte tillåtas använda domstolen som politisk talarstol för sina intressen och åsikter.Han ska inte tillåtas kränka de redan utsatta offren.
Det är en domares ansvar att styra bort frågor och ämnen som inte är relevanta i målet, liksom att hålla ordning på förhandlingen och se till att alla inblandade behandlas med respekt.
När det gäller åklagaren borde hon ha ställt betydligt fler konkreta och raka frågor till Breivik. Breivik fick möjlighet att svara svävande på flera frågor vilket är olyckligt då rätten ska värdera hans utsaga och ta ställning till hans mentala hälsotillstånd.
Efter rättegången var det dags för presskonferens, därefter chatt med Svts tittare, intervju för Aktuellt. Jag hann även ställa upp på en intervju för Rapport och Lilla Aktuellt under lunchen idag. Jag ville verkligen prioritera Lilla Aktuellt då jag tycker programmet är viktigt för alla våra barn. Jag tycker det är viktigt att alla barn får svar på sina frågor. Det måste finnas hur många frågetecken som helst för barnen när vi pratar om Breivik och de gärningar han har begått.

Oslo den 17 april 2012
Elisabeth Massi Fritz