Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Det krävs krafttag för att få ett tryggare Sverige

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

 

Det räcker inte att bli förbannad och förtvivlad. Det krävs krafttag.

I går var det två barn som skottskadades, för en kort tid sedan en polis som dödades, tidigare har flera andra personer dödats, även barn.

 

Oskyldiga människor som blir offer för uppgörelser och beskjutningar från personer med kopplingar till kriminella nätverk.

 

Det går för långt. Det måste bli ett STOPP.

Sveriges politiker måste gå samman och gå över gränserna för att ge polis, åklagare och rättsväsendet rätt verktyg.

 

Rättsväsendet måste förändras så att målsäganden och vittnen vågar medverka. Införa anonyma vittnen, stängda dörrar och sekretess i dessa mål är några av mina förslag.

 

Vi måste arbeta förebyggande ute i samhället och rikta in oss på att slå ut alla kriminella nätverk. Se till att unga förövare inte hamnar i kriminella nätverk. Slå ut dom krävs samverkan mellan myndigheter och länder.

 

Jag pratar om långa livstidsstraff på riktigt för varenda dödsskjutning. Det ska gälla alla förövare som fyllt 18 år. Utvisning är självklart i de fall där det går att tillämpa.

 

Jag arbetar som advokat och målsägandebiträde för många utsatta offer även i dessa tunga mål. Det finns så många oskyldiga som drabbas. Det är oacceptabelt.

 

När offren är barn eller oskyldiga då är det uppenbart att det finns likgiltighet hos förövaren. En råhet och hänsynslöshet som också ska bestraffas med hårda långa fängelse straff. Men utan ett rättssystem som är säkert för målsäganden och vittnen kommer vi aldrig lyckas lagföra alla kriminella gäng som begår brott.

 

Politiker inklusive vår regering borde lyssna mer på professionella aktörer som arbetar ute på fältet. Vi vet hur verkligheten ser ut. Vi vet vilka verktyg som behövs.