Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Tänk om alla brottsoffer fick lika skyndsam prövning som världsartisten?

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Fredagen den andra augusti avslutades rättegången mot den amerikanske världsstjärnan. Tillsammans med två andra män i sitt sällskap var han misstänkt för att ha misshandlat en ung man i Stockholm, kvällen den 30 juli. Då åklagaren ansåg att det förelåg en flyktrisk om de misstänkta försattes på fri fot begärdes han också häktad den 4 juli. En häktning som domstolen beviljade fram till rättegångens avslut.

Jag har under de tre rättegångsdagarna samt nu vid domens avkunnande varit rättsexpert för Expressen, där jag kommenterat rättegången. Det har varit en intressant juridisk process med frågor om bl.a. nödvärnsrätt.  Frågor som dock är vanliga i misshandelsmål. Inga konstigheter.

Precis som jag hade förutsatt blev det en fällande dom. Det blev inte 6 månaders fängelse som åklagaren yrkat. Istället dömde tingsrätten världsstjärnan och de övriga två åtalade till villkorlig dom och de ska betala solidariskt skadestånd till målsäganden. Tingsrätten ansåg bl.a. att det inte förelåg någon form av nödvärnssituation. Mer om tingsrättens resonemang kan man läsa i domen.

Tingsrättens dom är både välskriven och pedagogisk. Även domslutet blev rätt, och Stockholms tingsrätt höll även en presskonferens som var professionell och pedagogisk. Bra.  Men nu tycker jag Sverige kan lämna det här målet som fått alldeles för mycket medial uppmärksamhet bakom sig. Upprop har startats till stjärnans stöd, kändisar har uttryckt sin upprördhet och utländska politiker har riktat krav gentemot Sverige. Ja, till och med USAs president Donald Trump.

Tänk om media fokuserade på vartenda slag och spark mot en helt vanlig kvinna som i detta mål? Tänk om varje misshandelsmål mot en helt vanlig kvinna också fick denna uppmärksamheten i media?

Nu när världsstjärnan är dömd borde vi börja högprioritera mål som ligger på hög och väntar på att utredas klart, brott som exempelvis rör mäns våld mot kvinnor och barn, våldtäktsmål och andra sexualbrott. Brottsoffer som gjort polisanmälan och bär på trauma och som behöver få gå vidare i livet. De behöver lika skyndsam och effektiv handläggning som världsstjärnan. I detta fall tog det knappt fyra veckor från att världsstjärnan greps till huvudförhandling. Målet visar att det finns resurser när man vill och det går att handlägga brottmål på kort tid – om prioriteringen finns.