Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Dag 3 rättegången mot Breivik

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Förhör med Breivik fortsatte idag. Under eftermiddagen hotade Breivik med att det kommer begås nya attentat mot Norge av två terrorceller som ingår i hans nätverk, som han kallar Knights Templar. Frågan är dock om nätverket verkligen existerar ? Min bedömning av Breiviks svar idag på åklagarens frågor är att han inte är trovärdig. Han vägrade att svara på en mängd frågor som är av betydelse för målet. Min bedömning är att Breivik inte har några svar att ge.
Av den frågeställning som ägde rum idag är det för mig uppenbart att åklagarna inte tror på Breiviks uppgifter.

Det är viktigt att ta upp att det är åklagaren ensam som har bevisbördan för sina påståenden. En åtalad behöver inte svara på frågor. I den fria bevisvärderingen som tingsrättens ledamöter skall göra kan omständigheten att Breivik inte svarar på frågorna användas mot honom och tingsrätten finna honom icke trovärdig. Tingsrätten kan då inte lägga Breiviks uppgifter till grund för bedömning.
En fråga till som uppstår är om Breiviks uppgifter är påhittade, lever han i en värld av fantasier och lögner, är han frisk eller sjuk? Dessa frågor kan även få betydelse för rättens prövning av Breiviks mentala hälsotillstånd tillsammans med övrig bevisning och experternas uttalanden.

Efter rättegången var det dags för presskonferens, intervjuer och chatt med Svts tittare.
Chatten har innehållit många väldigt bra frågor, många kloka synpunkter. Det är uppenbart att Breiviks rättegång följs av väldigt många hemma i Sverige.
Nu är min arbetsdag slut kl 21.15 och jag har varit igång med jobb sedan kl 7.00 i morse.

Oslo den 18 april 2012
Elisabeth Massi Fritz