Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Att moderaten Delmon Haffo, i en direktsänd webb tv-sändning kallat socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för hora, kan vara brottsligt.

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Det är få i debatten som har lyft just frågan om det Haffo har uttalat kan vara ett brott eller inte. Ministern borde, om hon inte redan ha gjort det, förstås polisanmäla uttalandet, dels för att det kan vara ett brott och dels för att markera noll tolerans mot dessa kränkande uttalanden, som är en vardag för många flickor och kvinnor i samhället. Ministern är inte den enda som har utsatts och hon bör föregå med gott exempel och sätta ner foten.

Mörkertalet är stort och få polisanmäler dessa kränkningar, det har blivit ngt som flickor och kvinnor accepterar. Vardagsmat ! Min erfarenhet och under den tid som jag har arbetat, i över 25 års tid, är jag är övertygad om att klimatet har blivit råare, kallare och mer hänsynslöst. Ute på nätet är problemet stort och lättillgängligt för förövare, det är inte heller svårt att vara anonym. Jag skulle dock säga att det är lättare att styrka brott eftersom det oftast finns bilder, ljudfiler, användarkonton och andra digitala spår. Mitt råd till både ministern och alla som utsätts för dessa verbala kränkningar, gör en polisanmälan och sätt stopp för det. Det är noll tolerans som gäller för alla former av verbala kränkningar liksom ”dic pics” på nätet eller i mobilen. Dessa handlingar kan vara brott som kallas förolämpning, förtal, ofredande eller sexuellt ofredande. Beroende på vilket brott det handlar om kan den tilltalade om han blir dömd få ett fängelsestraff och tvingas betala skadestånd till offret. Gör vi inte en polisanmälan så kommer det aldrig att upphöra.

Advokat Elisabeth Massi Fritz
Advokat