Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Män behöver en ny uppförandekod

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Omkring 100 kvinnor uppger sig ha blivit utsatta för brutala sexuella övergrepp och rån av män i grupp på offentliga platser i Köln under nyårsfirandet. Liknande händelser har enligt uppgifter i media utspelat sig i Hamburg, Helsingfors och Kalmar i mindre skala. Det verkar nu även som att unga flickor utsatts liknande både Stockholm och Malmö.

Män i grupp som förgriper sig på kvinnor är dock inte, som man skulle kunna tro när man läser mediabevakningen om händelserna, ett nytt fenomen. Det är bra att sexualbrott mot kvinnor uppmärksammas, men i det här fallet förefaller orsaken till den massiva mediala uppmärksamheten vara de misstänkta förövarnas härkomst, och inte brotten i sig.

Flera vittnen och brottsoffer har uppgett att förövarna var av arabiskt och nordafrikanskt ursprung. När fokus hamnar på förövarnas ursprung, i stället för på brotten, glöms brottsoffren som så ofta bort. De blir brickor i ett spel där västerlänningar, främst män, tryggt kan distansera sig från det som skett genom att säga att orsaken till att brotten begicks är att många invandrare har taskig kvinnosyn, och därför inte reflekterar över att de själva är del av både problemet och lösningen.

Med tanke på antalet anmälda brott mot kvinnor där förövaren exempelvis är en etniskt svensk man bör svenska män kanske inte slå sig för bröstet till den grad som ofta görs när fall som dessa debatteras. Sanningen är att kvinnor över hela världen utsätts för övergrepp och kränkningar av män, av alla ursprung, just för att de är kvinnor eller flickor. Det är ett globalt problem med den gemensamma nämnaren att förövarna är män.

Som kvinna förväntas du acceptera och med en axelryckning avfärda och förminska när män tafsar och sexuellt ofredar dig. Det är vardagsmat som så gott som många kvinnor utsätts för, och lär sig se som en normal del av livet. Det är sådant man ska förvänta sig att män gör, och som man ibland även uppmanas att se som en komplimang. Det är den bilden av män som kvinnor växer upp med. Även i Sverige.

Alla som bor och lever i vårt land har en skyldighet att följa våra lagar, vilket innefattar att respektera kvinnors mänskliga rättigheter. Problemet med mäns våld mot kvinnor uppstod inte i och med att män från andra kulturer invandrade hit, och försvinner inte om invandringen skulle upphöra. Det är inte så enkelt.

Så hur ska vi komma till rätta med problemet?

Bör vi göra som Norge och utbilda invandrande män från andra kulturer i hur man behandlar kvinnor? Något som även Belgien och Danmark pratar om att börja göra. Kanske borde vi utbilda även svenska män i hur man behandlar kvinnor eftersom kvinnor i Sverige har fått lära sig att vara precis lika rädda för dem som för invandrade män. Eller varför inte införa en ny uppförandekod för män?

Mäns våld mot kvinnor måste prioriteras. Samhället måste visa noll tolerans mot dessa brott. Straffen måste skärpas oavsett vem du är som förövare och vilken etnicitet du har.

Sverige måste också våga lyfta på locket och inse att vi faktiskt har människor som bor och vistas i Sverige som har omänskliga attityder om kvinnors rättigheter, rättigheter som är mänskliga rättigheter. Det finns män som aldrig har sett kvinnor, flickor festa ute ensamma eller kvinnor och flickor som bär korta kjolar eller som är berusade. Betyder de att det är fritt fram att begå brott mot dem? Lyft på locket och prata om detta sluta mörka. Vi är inte rasister för att vi vågar ta i dessa ämnen.

Det största sveket är sveket mot alla utsatta brottsoffer, majoriteten flickor och kvinnor. Kvinnors levnadsutrymme ska inte begränsas på grund av mäns kriminella handlingar. Vi måste alla ta den här frågan på större allvar, och arbeta för att skapa ett samhälle där inte hälften av befolkningen lever i skräck för den andra halvan.

Kvinnors agerande, alkoholintag, klädsel eller blotta existens är inte problemet. Det är aldrig brottsoffret som bär skulden. Det är män och deras syn på kvinnor som är problemet, och det är där fokus ska läggas om vi ska kunna närma oss en lösning på ett enormt samhällsproblem som faktiskt berör oss alla.

Först då kan vi få ett samhälle där män ser kvinnor som människor med samma värde och rättigheter som dem.

Advokat Elisabeth Massi Fritz
Specialiserad på att företräda utsatta brottsoffer