Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Mathilda, idag 15 år, beskriver hur gamla gubbar och män sexuellt ofredar och kränker unga flickor

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Mathildas krönika beskriver hur hon har blivit sexuellt ofredad och kränkt av män och gamla gubbar. Mathilda säger att det här är vanligt och att nästan alla hennes tjejkompisar får utstå dessa brott och kränkningar. Det är riktigt illa att barn ska få behöva uppleva dessa sexuella ofredandebrott och kränkningar av män som dessutom är beredda att gå ännu längre. De är förövare och pedofiler, men de är också väldigt samhällsfarliga.

ALLT UTAN BLÖJA GÅR ATT…
Hej, Jag är 60 år och heter Olof. Jag ser dig och din unga dotter gå förbi mig på stan. Jag tycker att hon är vacker och sexig, din lilla dotter.

Jag måste vissla efter henne, visa för henne hur sexig 60 åriga Olof tycker att hon är. Både du och din lilla dotter fortsätter att gå, ni ignorerar mej. Du går sen in i affären och din dotter sätter sig ner på en bänk. Jag reser mig upp och går fram till henne. Jag sätter mig på bänken och börjar prata med henne. Jag frågar henne först hur hon mår. Hon svarar inte, hon tar upp sin mobil och sätter i hörlurarna i öronen. När hon inte svarar så tar jag på hennes ben. Och rör handen sakta upp. Jag märker hur nervös och rädd hon blir. Sedan går hon bara därifrån. Men jag tycker att det här är roligt, det är kul att vissla efter små tjejer. Jag tycker att det är extra kul när dom har på sig utmanande kläder. Tajta jeans och en tajt urringad tröja. Det gillar 60 åriga Olof.

Men nu är jag inte 60 åriga Olof. Jag är den 15 åriga lilla tjejen som Olof visslade efter. Lilla jag, ser Olof som ett sexobjekt. Detta har hänt mej mer än en gång. Och det händer andra små tjejer varje dag. Jag har inte ens levt halva mitt liv än, och detta är en del av min vardag. Ett annat exempel av det här är vad som hände mig och min syster i Barcelona. Vi går i normal takt genom gatorna. Vi går in i en gränd påväg till stranden. Bakom oss är ett gäng med tre killar som vi inte känner. Dom visslar först en gång, sen en gång till. Vi fortsätter gå. Bakom oss hör vi nu att en av killarna ropar ”sexy girls!” . Sedan börjar de andra skratta. Vi fortsätter att gå nu också, för att vara två i en gränd i Barcelona speciellt som tjejer är inte så säkert. Killarna fortsätter ändå gå bakom oss och tillslut ropar dom alla efter en ”puta!” ”Puta madre!” ”Fuck you!” Och andra liknande ord. Bara för vi inte svarade.

Detta hände oss flera gånger under resan i Barcelona, men det händer även här i Sverige. Gubbar ända upp i 60 års åldern som gör kattljud när man går förbi. Jag som 15 årig tjej blir tyvärr inte glad när en 50 år äldre man skriker att jag är sexig. Tvärtom, jag blir äcklad. Jag tänker på alla deras barn och kanske till och med barnbarn som är i samma ålder som mig. Hur kan det vara okej för en man så mycket äldre än mej att ens se 15 åriga lilla mig som ett sexobjekt? Varför har det ens blivit såhär? Jag vet att killar i min ålder också kan ha upplevt sexuella trakasserier. Men mängden är betydligt mindre än tjejer som blir sexuellt trakasserade. Det är t.e.x inte speciellt många gamla tanter som visslar efter killar i unga åldrar på stan. Jag har iallafall adrig upplevt det! Jag vet också att jag inte är den ända som känner mig rädd att gå själv i mörka gränder för att jag vet vad som kan hända och vad som händer varje dag. Jag är också ledsen att de killar som väl inte tänkt göra något, blir anklagade. Men man chansar inte på en sån sak.

Skulle jag fråga alla mina tjejkompisar om dom någon gång känt sig sexuellt trakasserad så svarar dom ett stort JA. Men dom säger också att dom inte orkar bry sig längre för det händer så ofta. Och dom är i samma ålder som mig. Alltså har tjejer som inte ens är myndiga blivit sexuellt trakasserade så många gånger att dom tänker att det är normalt. Jag känner mig bara äcklad av tanken på att folk med barn och barnbarn vill ha något med små tjejer att göra. Det är inte okej! Det är ett jävla helvete! Och vad kan vi göra åt det här? Vart tog alla vuxna vägen som ska hjälpa oss? Vart tog civilkuraget vägen? Vart finns ni när ni ser att en rädd tjej blir sexuellt trakasserad rakt framför ögonen på er? Jag som 15 årig tjej vill bara hälsa alla er att vara uppmärksamma. Nästa gång ni ser en olämpligt mycket äldre man stirra, vissla, tafsa på en tjej som jag, hjälp till! GÖR NÅGOT!

November 2015
Mathilda

Tack Mathilda för det du skriver och det du vill dela med dig. Tack Mathildas föräldrar som givit sitt godkännande till publiceringen.