Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Tjejzonens konferens: Vad är en våldtäkt?

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

I fredags anordnande den ideella organisationen Tjejzonen en konferens med ämnet ”Vad är en våldtäkt?” för vuxna som arbetar med barn och ungdomar. Jag fick inleda dagen med att föreläsa om den juridiska biten om berättade vad en våldtäkt är enligt lagen, hur en rättsprocess ser ut, vilka rättigheter ett brottsoffer har och vilka attityder som tyvärr fortfarande finns kvar inom rättsväsendet.

Då vi 2012 fortfarande ifrågasätter ett våldtäktsoffers motiv är ämnet i allra högsta grad relevant. Ett sexuellt övergrepp är det mest integritetskränkande någon kan bli utsatt för och därför är det viktigt att vi vuxna kan enas om vad en våldtäkt är så vi kan stötta våra ungdomar. Låt oss börja med att ett nej är ett nej och att det inte finns några omständigheter som kan vara ansvarsbefriande i det hänseendet.

Jag vill rikta ett varmt tack till Tjejzonen som engagerar sig i frågan och som har sett till att 200 personer med viktiga yrken har fått mer kunskap om hur de ska hjälpa ungdomarna de möter. Jag vill också tacka de som kom på konferensen för att ni lägger ner tid på att lära er mer. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för flickor mellan 12-25 år. De erbjuder storasystrar och stödsamtal både i verkligheten och via chatt eller mejl. Under 2011 hade deras engagerade volontärer över 10 000 samtal med ledsna tjejer i behov av stöd. Jag är glad och stolt över att vi på Advokatbyrån Elisabeth Fritz får förmånen att samarbeta med dem. Gå in på deras hemsida och läs mer: www.tjejzonen.se

Edit: UR filmade föreläsningen som går att se i sin helhet på den här länken.