Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Grooming

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Vad är groming? Hur kan vi skydda barn mot gromare och nätpedofiler?

I veckan påbörjades i Solna tingsrätt den stora rättegången mot den åtalade nätpedofilen. Mannen står åtalad för att ha begått brott mot 68 brottsoffer och målsäganden. Åtalet mot den tilltalade är den mest omfattande åtalet avseende den här typen brottsligheten i Sverige. Gärningsmannen riskerar att få flerårigt fängelsestraff.

I veckan har jag fått många frågor av såväl ungdomar som oroliga föräldrar om vad brotten groming innebär och hur man som barn kan skydda sig? Vad kan föräldrar göra ?

Gromning är sedan juli 2009 ett lagbrott. Gromning innebär att en person tar kontakt med ett barn under 15 år för att längre fram begå sexuella övergrepp, försöka få avklädda bilder el nakenbilder mm. Det krävs i lagens mening att gärningsmannen ska ha gjort någon åtgärd som varit ägnad att främja att ett sådant sammanträffande kommer till stånd. Brottet kallas kontakt med barn i sexuellt syfte.

I det pågående målet i Solna tingsrätt står den tilltalade åtalad för flera fall av brott, att genom olaga hot och/eller olaga tvång ha förmått barn att företa eller tåla sexuella handlingar framför webbkameran. Den tilltalade har då filmat och dokumenterat vad barnet har gjort framför kameran, brottet kallas grovt sexuellt tvång.

Den tilltalade står även åtalad för att i flera fall ha begått grovt sexuella övergrepp mot barn, genom hot ha förmått barn att genomföra sexuella handlingar under tiden som den tilltalade har filmat och dokumenterat vad barnet har gjort.

Flera fall avser även brottet grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, då den tilltalade enligt åtalet ska ha utnyttjat barnet då barnet har utfört sexuella poseringar för honom genom att han förmått barnet att visa sig i underkläder och inta olika ställningar under tiden som den tilltalade har filmat och dokumenterat barnet.

Ofta är det svårt att veta om man är utsatt för groming

Många barn chattar i smyg och känner skuld och skam och därför vill de inte berätta för vuxna. Det är viktigt att komma ihåg att många gromare inte pratar om sex till en början, de bygger upp ett förtroende först och låtsas att vara barnets vän, de låtsas att vara ngn annan och far med osanning om sin ålder och annan information om sitt liv, de stjäl bilder från andra och skickar till barn på betydligt yngre killar som ser bra och trevliga ut, många lever ett dubbelliv, har ett arbete och en familj. Gromare tar kontakt med tjejer eller killar och kartlägger deras liv. En gromare har ofta mycket tid och tålamod.

Vad är viktigt att tänka på?
Var alltid misstänksam mot personer du inte känner
Var extra försiktig med vad du heter, hur gammal du är, var du bor och var du går i skolan
Chatta inte med människor du inte känner
Skick inte bilder på dig själv
Stäm aldrig träff med någon du inte känner
Gå aldrig med på att träffa ngn ensam
Ha alltid instagram och chattar privata, släpp inte in människor du inte känner

Blir du angripen på nätet med ngn du tror är en gromare se till att berätta det för en vuxen. Det är viktigt att prata om det här. Spar alla chattar, bilder mm. Det är ett viktigt bevismaterial i den här typen av mål.

Polisanmäl alltid alla misstankar om brott och brott som är begångna.

Kom ihåg att barn är inte ensamma om det här.

Kom också ihåg att det inte är barnets fel, det är alltid den vuxna som har hela ansvaret. Du som vuxen har ansvaret att agera när du misstänker att ett barn har varit utsatt för brott. Det är inte barnets ansvar.

Mår du dåligt p g a det du har utsatts för har du rätt att få hjälp.

Polisanmäl alltid brottet och som barn har du rätt att få en egen advokat och målsägandebiträde. Målsägandebiträdet bekostas av staten och du som brottsoffer behöver inte betala något. Din advokat hjälper dig hela vägen från polisförhör till rättegång. Din advokat ser också till att begära skadestånd av gärningsmannen.

Läs mer på www.advokatfritz.com. Du är välkommen att höra av dig till mig om du har frågor, elisabeth.fritz@advokatfritz.com

Stockholm den 18 oktober 2014
Elisabeth Massi Fritz
Advokat