Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Dag 1 rättegången mot Breivik

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Första dagen i Oslo tingsrätt med Breivik målet. Jag fick köa i över en timme innan jag kom in till tingsrätten. Säkerheten är hög. Det finns över 1 000 journalister från mer än 20 länder, alla med samma intresse att följa målet.
Det intressanta i dag var att få höra Breiviks inställning till åtalet.Han erkänner handlingarna, förnekar brott och åberopar nödvärn. En högst anmärkningsvärd invändning i detta mål, dömt att misslyckas och ett hån mot alla offer.
Flera sekvenser i åklagarens sakframställan gjorde ett starkt intryck på åhörarna. En del var bombexplosionen från regeringskvarteret- fasansfulla bilder som såg ut som ett krigsfält.
Den andra var ett offer som befinner sig på Utöya ringer polisen vädjar gråtandes efter hjälp, i bakgrunden hör man Breivik skjuter sina offer.
Det är sällan stämningen är pressad i en rättssal, idag var den det.
Jag tänker särskilt på alla offer som blivit utsatta, på anhöriga och efterlevande. I tingsrätten mötte jag en av offrens blick, det var samma offer som stod i kön bakom mig och som jag pratade med i kön på väg in till tingsrätten. Jag nickade och han nickade tillbaka, blicken sa allt. Jag hoppas att han förstod att jag tänkte på honom och alla andra offer.

Efter rättegångens slut var det presskonferens. Därefter intervjuer för Rapport, Aktuellt och chatt med webben med Svts tittare.
Det har varit en lång och händelserik dag.

Oslo den 16 april 2012
Elisabeth Massi Fritz