Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Rättegång mot Breivik fortsätter 7/5-11/5-2012

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Rättegången mot Breivik har denna vecka innehållit en redovisning av obduktionsprotokoll av offren från Utyöa. Vittnesförhören från överlevande har berättat om situationen på ön bland Breiviks offer, men även Breiviks beteende mot offren.

Ett vittne berättade bl a om att hon hört Breivik ropa glödjerop ”wow” när han träffade sina offer. Annat vittne berättar om hur Breivik skjuter på ett offer och samtidigt sparkar på kroppen. Breiviks yngsta offer var bara 14 år gammal.

På Utöya var det en panikartad, hysterisk situation bland ungdomar som flydde, försökte gömma sig, spela döda. Beträffande Breiviks beteende kan konstateras att han var iskall och avrättade sina offer på ett brutalt och hänsynslöst sätt. I målet finns endast en rad försvårande omständigheter.

Under veckan har offer, anhöriga och efterlevande mått mycket dåligt. Stämningen i rättssalen har varit svår. Under fredagen angrep en anhörig från åhörarplatsen Breivik genom att kasta en sko på honom och ropa ”You killer ! Go to Hell !”Säkerhetsvakterna rusade fram till honom och förde ut honom från rättssalen, i bakgrunden kunde man höra honom gråta. Lidandet är enormt. Mannen var bror till en av de dödade.

Flera av åhörarna ropade bravo och applåderade.

Jag har tidigare sagt att jag är förvånad över att jag inte känt av ett större hat mot Breivik bland åhörarna i rättssalen. Tidigare har jag känt en stämning av stor sorg.

Det är uppenbart att uppläsning av obduktionsrapporterna, uppläsning av minnesord från familjen beträffande offren är väldigt svårt att höra. Det måste finnas många som har starka känslor, många som känner ett hat, sorg, lidande. Hur ska offer, anhöriga och efterlevande kunna gå vidare ?

Det är viktigt att offer, anhöriga och efterlevande får hjälp. Många av de jag har pratat med har fått hjälp och stöd att bearbeta det fruktansvärda som har hänt.Det finns även stor beredskap om är knuten till Oslo tingsrätt, det finns på plats sjukvårdspersonal, ambulans samt annan hjälp.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Stockholm den 11 maj 2012

Elisabeth Massi Fritz